Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

25.09.2021 01:09

Průmyslové tlumiče ACE: Na míru pro automatizaci

Účinným způsobem, jak rychle a spolehlivě rozptýlit destruktivní energie v automatizovaných procesech, je použití malých a průmyslových tlumičů nárazů. Díky lineárním charakteristikám jsou hydraulické komponenty lepší než jiná tlumicí řešení, pokud jde o rychlé, bezpečné a přesné zpomalení pohybujících se hmot. Klíčem k úspěchu zvláště výkonných tlumicích prvků v průmyslovém použití je know-how konstruktérů tlumičů, simulační techniky a desetiletí dalšího vývoje v oblasti těsnění a fluidní techniky.

Automatizace v poslední době rychle pokročila díky novému vývoji v oblasti elektronického sběru a zpracování signálů a datové komunikace. Také díky výkonnější technologii pohonů mohou firmy rozšířit stupeň automatizace pro malosériovou, prototypovou a kusovou výrobu. Mnoho společností například využívá automatizované procesy, z nichž některé zahrnují velmi rychlé pohyby s velmi velkými setrvačnými silami. K čemu je však nejlepší pohonná a senzorová technika, když kinetická energie pohybujících se hmot je příliš velká na to, aby ji elektrické komponenty nebo pneumatika mohly okamžitě zpomalit? A co když jsou systémy a stroje za plného pohybu ochromeny výpadky proudu nebo útoky hackerů? Pro tyto a další případy používají konstruktéři hydraulické komponenty, například průmyslové tlumiče nárazů. Ty jsou integrovány například do otočných stolů a umožňují vysokou rychlost výroby díky přesnému zpomalení při každém cyklu. U otočných ramen a portálových systémů spolehlivě brzdí lineární pohyby a podporují rychlou přepravu časově kritických komponent z jedné pracovní stanice na druhou. Společnost ACE Stoßdämpfer GmbH zkonstruovala první nastavitelné průmyslové tlumiče pro výrobce automobilů nedaleko Detroitu v USA téměř před 60 lety. Dnes je tato společnost se sídlem v německém Langenfeldu součástí skupiny STABILUS a nabízí nejen tlumiče nárazů, ale také komponenty, jako jsou průmyslové plynové pružiny, rotační brzdy, upínací prvky a mnoho dalších řešení, včetně řešení pro odrušení vibrací. Ústřední oblastí podnikání zůstávají malé a průmyslové tlumiče nárazů. Nejen proto, že jedinečné know-how bylo neustále rozšiřováno vývojovými inženýry v USA a Evropě.

Řada MAGNUM:

Ukázkovým příkladem je řadaMAGNUM, která byla v uplynulých 20 letech neustále vyvíjena. Je navržena pro vysoké nároky a flexibilitu a skládá se ze šesti rodin nastavitelných a samonastavitelných průmyslových tlumičů středních rozměrů s celkem 17 různými základními typy. Každá rodina výrobků pokrývá jiný rozsah požadavků. K dispozici jsou například speciální průmyslové tlumiče s obzvláště vysokou absorpcí energie, kompaktní konstrukcí a plynulým nastavením, jakož i modely pro extrémně vysoké a nízké teplotní rozsahy.

Skladem jsou také nerezová provedení pro speciální hygienické předpisy potravinářského průmyslu nebo zdravotnické techniky. Tyto komponenty, které jsou mezi uživateli považovány za referenční třídu tlumičů, mají jedno společné: zpomalují plynule a konstantně po celém zdvihu. To vede k maximální ochraně celé konstrukce a umožňuje rychlejší pohyb strojů a zařízení. Další výhodou měkkého zpomalení hydraulických tlumičů je výrazně tišší provoz.

Klíčem k těmto výhodám je unikátní technologie tlumení, z nichž první je přítlačné pouzdro. Ta zajišťuje, že nárazová hmota uvádí do pohybu olej v ní použitý a v konečném důsledku přeměňuje kinetickou energii na tepelnou při téměř konstantním hydraulickém tlaku. Trh vyžaduje, aby toho bylo dosahováno stále rychleji, protože se očekává, že konstrukce budou stále účinnější a rychlejší. Aby to bylo možné u standardní řady výrobků MC33 až MC64 s odpovídajícími velikostmi závitů M33x1,5 až M64x2, upravili inženýři společnosti ACE mimo jiné otvory škrticí klapky tak, aby se použitý olej dostal za píst a do kompenzační nádrže v co nejkratším čase. Kromě těchto optimalizací zpětného toku oleje a otvorů hraje rozhodující roli při zvyšování taktů také zkrácení zdvihu. Úpravy například umožňují firmě z Langenfeldu dále zvýšit již tak dobré hodnoty absorpce energie na zdvih u jednotlivých modelů ze 170 Nm na 6 780 Nm a rychlosti rázů z 0,02 na 5 m/s za sekundu. Konkrétně byly realizovány zákaznicky specifické aplikace s rychlostí nárazu 30 m/s a absorpcí energie zvýšenou až o 250 %. Díky know-how společnosti ACE a specifické vysoce kvalitní konstrukci prvků stroje lze tato zvýšení realizovat nejen s tlumiči MAGNUM, ale také s malými tlumiči a bezpečnostními tlumiči od společnosti ACE. Takový skokový nárůst výkonu je pak v každém případě realizován na základě konkrétních požadavků zákazníka a v úzké koordinaci s příslušnými aplikačními partnery.

Modulární systém včetně jedinečných simulačních technik

Aby bylo možné optimálně vyhovět individuálním požadavkům, spoléhá společnost ACE kromě desítek let zkušeností a znalostí svých inženýrů také na simulační software. To umožňuje výzkumnému a vývojovému týmu z Porýní simulovat a měnit množství parametrů. Kromě individuální cenové nabídky jsou zákazníkům poskytovány různé hodnoty a grafy, jako jsou křivky zpomalení, časové posunutí nebo křivky opěrné síly a posunutí. Kromě vlastností tlumičů a jejich chování při zpomalení jsou do simulací zahrnuty i další důležité součásti konstrukce. Především se jedná o použité pohony, které generují energii, jež musí být v dalším průběhu odvedena. Za druhé jsou podrobně zkoumány provozní podmínky. Pro aplikace v extrémních podmínkách mimo standardní teplotní rozsah -12 °C až 66 °C proto společnost ACE nabízí různé oleje a těsnění, které mohou být navrženy pro 150 °C v horním a -50 °C v dolním rozsahu. Pro potravinářský průmysl lze rovněž nabídnout a předem nasimulovat varianty kompatibilní s čistými prostory s potravinářským olejem a schválením NSFH1. Varianty s ochranou proti korozi z nerezové oceli umožňují použití ve zvláště agresivním prostředí nebo v oblastech, kde je důležitý i vizuální vzhled. Rozsah možných aplikací doplňuje speciální příslušenství. Například předpětí šroubů

umožňuje nárazy až do úhlu 25 stupňů bez negativního vlivu na těsnicí techniku a životnost tlumičů. To lze navíc předem přesně vypočítat a předvídat tak úspěšnost opatření. Totéž platí pro použití PU hlavic pro dodatečnou ochranu proti hluku.

Díky tomuto jedinečnému modulárnímu systému v kombinaci s inženýrským know-how a simulačním softwarem může společnost ACE u každého návrhu zajistit nejvyšší možnou míru individuality v automatizaci a na přání zákazníka přeměnit vysoce kvalitní standardní průmyslové tlumiče na řešení na míru.

Více novinek.

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...

Při testování invalidních vozíků hrají výrobci...

Specialisté na nouzové zastavení oslavují premiéry ve filmu a televizi
Pokud jde o technologii průmyslového tlumení, je společnost ACE jedním z prvních kontaktů pro většinu konstruktérů a projektantů na celém světě. Ať už mají odborníci v těchto dnech jakékoliv dotazy, společnost ACE je vždy rychle zodpoví, ať už online, nebo prostřednictvím osobního kontaktu na místě.

V konstrukci invalidních vozíků je mnoho prostoru pro zlepšení. To dokazuje jednonápravový vozík...