Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

30.09.2022 02:09

Tlumiče ACE: Strukturální a nárazové tlumiče: bezpečnost na silnici 7

Díky sedmé ose jsou roboty v mnoha výrobních závodech mobilnější a mají větší dosah. Aby nehody nezničily tento nárůst produktivity, spolupracuje společnost EXPERT-TÜNKERS GmbH se společností ACE Stoßdämpfer GmbH již řadu let na ochraně koncových pozic

Rostou požadavky na rychlost a mobilitu automatizačních řešení. Jedním ze specialistů na automatizované výrobní procesy je skupina Tünkers. Jako rodinná firma druhé generace nabízí řešení vycházející z vlastních výrobních zařízení a know-how získaného za desítky let. Společnost Tünkers poskytuje konstruktérům a projektantům po celém světě osvědčené produkty pro běžné funkce v prostředí robotů, jako je upínání, obrábění a transport. Robustní moduly s nízkými nároky na údržbu jsou také určeny pro extrémní provozní podmínky ve velkosériové výrobě v automobilovém a dodavatelském průmyslu. Modulární systém zahrnuje pohon, převodovku, řízení procesu a vhodná rozhraní a plně mapuje funkce, jako je upínání nebo doprava.

Inovace, spolehlivost a přesnost v automatizační technice mají zásadní význam i pro dceřinou společnost EXPERT-TÜNKERS. Portfolio se zaměřuje na rotační stoly a transportní techniku, přičemž se stále více vyvíjejí řešení na míru zákazníkům. Jedním z výrobků, který v sobě spojuje osvědčené i inovativní, je sedmá osa společnosti Lorsch z Hesenska. Jedná se o další posuvnou osu. Sedmá osa zvyšuje mobilitu a dosah v robotice. Řešení tak umožňuje nejen rychlý přesun robotů do příslušného pracovního prostoru, ale také jejich přesné navádění na paralelní operace řízené dráhou. To znamená, že robot může provádět několik pracovních kroků na různých místech, což vede k rychlejším procesům, hospodárnějšímu provozu a úspoře zdrojů.

Požadavek: Nízkonákladové, na proudu nezávislé bezpečnostní zařízení koncové polohy

EXPERT-TÜNKERS sází na modulární konstrukci odolnou proti zkroucení pro rychlé a přesné posuvy os, která umožňuje vysokou přesnost procesu i při délce 30 metrů. Pohon zajišťuje šikmý ozubený hřeben s kalenými boky, robustní, nastavitelný vodicí systém a servomotor integrovaný do vozíku robota. Kromě aplikací v blízkosti podlahy jsou myslitelné také pojezdové geoformy a díky zkušenostem s válečkovými otočnými stoly lze sedmou osu vytvořit také jako oblouk (obr. 1). Ať už se zatáčkou, nebo bez ní, v každém případě je třeba zabránit havárii v koncových polohách. V opačném případě hrozí kromě oprav robotů a celé konstrukce také nákladné prostoje.

Z tohoto důvodu hledal konstrukční tým pojezdové osy během vývojové fáze ochranu, která by fungovala nezávisle na elektřině. Pro společnost EXPERT-TÜNKERS přicházela jako dodavatel stejně malých a důležitých komponentů v úvahu pouze společnost, která splňuje nejvyšší nároky na kvalitu a trvanlivost. Zároveň bylo třeba najít levné řešení.

Projektanti zjistili, že tyto požadavky splňuje společnost ACE Stoßdämpfer GmbH z Langenfeldu: "Ze spolupráce v minulosti jsme věděli, že u společnosti ACE je často rozhodujícím faktorem kromě kvality výrobků také servis. V průběhu projektu se nám to potvrdilo," říká Nuno Martins, mezinárodní inženýrský koordinátor společnosti EXPERT-TÜNKERS. Návrh ukázal, že na obou koncích dráhy je třeba zohlednit odlišné klíčové údaje. Například při maximálním hnacím momentu přibližně 400 Nm bylo třeba na jednom konci úspěšně zpomalit 2 500 kg při rychlosti 2 m/s a 4 000 kg při rychlosti 1 m/s. Z tohoto důvodu byly na začátku projektu v obou koncových polohách instalovány bezpečnostní klapky TUBUS od společnosti ACE typu TC134-146-S.

Řešení: Nové jednosměrné tlumiče nárazu pro nouzové zastavení

Po dodání těchto komponentů zůstali Nuno Martins a ACE v kontaktu, jak uvádí: "Společnost ACE nás včas informovala, že se na trh chystá nová řada výrobků, která slibuje ještě zajímavější poměr ceny a výkonu pro náš případ." Mluvíme o tlumičích nárazů ACE. Na rozdíl od výše uvedených tlumičů TUBUS nejsou tyto strojní prvky od společnosti ACE vratné, protože jsou vyrobeny ze speciálních hliníkových nebo ocelových trubek. Tyto nevratné bezpečnostní tlumiče se při nárazu deformují do předem definovaného tvaru a chrání konstrukce jako deformační zóna s rovnoměrným rozptylem energie 98 %. Vhodné komponenty pro koncové polohy sedmé nápravy od společnosti EXPERT-TÜNKERS, které jsou k dispozici v deseti základních typech s vnějším průměrem 87,5 mm u hliníkových verzí nebo 63 mm a 38 mm u ocelových verzí, byly nalezeny rychle. Jejich maximální zdvih se v závislosti na typu pohybuje od 45 mm do 160 mm. Nízké podpůrné síly 13 000 N až 70 000 N rozhodujícím způsobem přispívají k zajištění staveb v koncových pozicích.

Další rozhodující výhodou pro uživatele obráběcích strojů, dopravníkových systémů nebo, jako v tomto případě, v robotické technice je na jedné straně rozsah možné absorpce energie mezi 670 Nm/zdvih a 11 200 Nm/zdvih. Na druhou stranu lze po nehodě z deformace jednosměrného prvku rekonstruovat událost nehody a v lepším případě jí v budoucnu zabránit. Vzhledem k tomu, že jejich výměna je rychlá a snadná, je tato aplikace ukázkou toho, jak lze specifické požadavky zákazníků realizovat do puntíku rozšířením sortimentu výrobků společnosti ACE Stoßdämpfer GmbH. "Díky spolupráci s ACE pro nás vzniklo ve všech ohledech skutečně vhodné bezpečnostní řešení koncové polohy sedmé nápravy," shrnuje pozitivně EXPERT-TÜNKERS.

Více novinek.

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...

Při testování invalidních vozíků hrají výrobci...

Specialisté na nouzové zastavení oslavují premiéry ve filmu a televizi
Pokud jde o technologii průmyslového tlumení, je společnost ACE jedním z prvních kontaktů pro většinu konstruktérů a projektantů na celém světě. Ať už mají odborníci v těchto dnech jakékoliv dotazy, společnost ACE je vždy rychle zodpoví, ať už online, nebo prostřednictvím osobního kontaktu na místě.

V konstrukci invalidních vozíků je mnoho prostoru pro zlepšení. To dokazuje jednonápravový vozík...