Katalog

Arno Arnold GmbH

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold zajišťuje bezpečnost i shora

Pokud je v automatizaci vyžadována bezpečnost, často se používají kryty strojů, tj. přídavná ochranná zařízení. Arno Arnold svým konceptem střechy představuje jakousi "modulární" stavebnici pro střešní kryty.

Bezpečnost ( lat. securitas) označuje stav, který je prostý nepřijatelných rizik nebo je považován za beznebezpečný. V případě technických konstrukcí nebo objektů se bezpečností rozumí stav předpokládané bezproblémové a bezrizikové funkce. Nepřímá bezpečnost se týká řešení, kterými dodatečná ochranná zařízení odvracejí možné nebezpečí. Například kryty strojů u soustruhů zabraňují nebezpečí od pohyblivých částí a zabraňují nebezpečným vnějším zásahům.

Ať už jde o konstrukci vozidel nebo továrny na chleba, mnoho výrobních funkcí je dnes plně automatizováno. Automatizace těchto procesů zlepšuje kvalitu výrobků a současně zvyšuje výkonnost. Jak je to však s funkční bezpečností těchto systémů, která chrání lidi a životní prostředí? Bezpečnost v automatizaci dnes proto znamená také použití správných ochranných systémů nebo flexibilních ochranných krytů přizpůsobených dané aplikaci. Z toho vyplývá potřeba kompletního zakrytování stroje.

Trendem jsou dnes do značné míry volitelné střešní kryty, které lze v případě potřeby pozitivně připojit ke stávající zadní stěně. Výhodou je, že třísky, chladicí kapaliny a výpary lze zadržet u jejich zdroje, personál je chráněn a snižuje se také hladina hluku.

Existují však i nevýhody: Obráběcí stroje jsou často závislé na přístupu zvenčí, pokud jde například o výměnu obrobku. V případě velkých a těžkých obrobků nebo propojených a plně automatizovaných výrobních linek se také používají různá manipulační zařízení.

Bezpečný ochranný kryt vnáší do akce světlo
Arno Arnold představuje samonosný průhledný střešní kryt Roover. Jako střecha pro obráběcí stroje otevírá přístup k pracovnímu stolu pro bezbariérové nakládání jeřábem.

Roover je průhledný a propouští do tmy strojovny dostatek světla, což uživateli kromě ergonomických výhod z dlouhodobého hlediska umožňuje ušetřit náklady na provoz a údržbu osvětlení pracovního prostoru. Křišťálově čisté průhledné prvky jsou vyrobeny z termoplastického materiálu, který se vyznačuje vysokou mechanickou pevností a velmi dobrou chemickou odolností. Ve spojení s vedenými hliníkovými lištami lze dosáhnout volně stojící šířky až 6500 mm. Díky hladkému chodu vedení s kuličkovými ložisky se pohyblivá hmotnost dodatečně nezvyšuje vlivem kluzného tření, což má pozitivní vliv na přesnost procesu.

Během pohybu se prvky skládají k sobě jako měch. Délka Lmin na jedno složení zůstává stejná pro všechny šířky. Na okrajích zajišťují stírací kartáče těsnění mezi střešním krytem a kabinou a také chrání vedení za měchem před znečištěním.

Trik se sklopnou střechou
Dnes jsou vysoce výkonné obráběcí stroje zcela uzavřené. To pomáhá chránit obsluhující personál. Zohledňuje také skutečnost, že chladicí kapalina a třísky v pracovním prostoru neustále mění směr a intenzitu.

Tyto kryty však mají vážnou nevýhodu vždy, když je třeba stroj přestavět a zatížit více či méně objemnými obrobky a zařízeními. U mnoha typů strojů se toto nakládání nejlépe provádí shora. Proto Arno Arnold přišel s nápadem sklopné střechy. Jednatelka společnosti Simone Weinmann-Mang vysvětluje, jak to funguje: "S naším ochranným krytem Moover řešíme zdánlivý rozpor mezi optimálním krytím střechy a zatížením jeřábu, aniž bychom potřebovali další prostor."

Během běžného provozu střecha spolehlivě plní svou funkci ochranného krytu. Pokud je však nutné zatížení jeřábem, lze kryt pomocí otočného mechanismu sklopit nahoru. To umožňuje zpřístupnit pracovní prostor pro nakládání jeřábem v kterémkoli místě stroje. Pohon může být buď integrován do krytu, nebo si jej zákazník může vyrobit sám.

Výhodou tohoto řešení je, že nakládání jeřábem lze realizovat i se střešním krytem.

Světlo ve tmě

Panoramatická střecha je novinkou u firmy Arno Arnold. Pro optimalizaci osvětlení interiéru byl pro střešní kryt vyvinut průhledný materiál. To znamená, že stávající zdroje světla mohou nyní do prostoru obrábění svítit zvenčí. Výhoda: Není potřeba žádné vnitřní osvětlení.

Teleskopické panely bez měchů
Ochranné kryty bez měchů, které Arno Arnold nazývá Strapano, zajišťují bezpečnost a ochranu. Výhodou je zde zejména minimální délka krytu při zatažení.

Díky minimalizaci počtu dílů a redukci na několik málo materiálů jsou přesouvané hmoty velmi nízké. Strapano splňuje všechny požadavky z hlediska spolehlivosti, trvanlivosti, dynamiky, přesnosti a nákladů. Zvláště zajímavá je modulární konstrukce. Ta umožňuje výměnu jednotlivých teleskopických panelů nebo rozšíření krytu bez nutnosti použití nářadí.

Shrnutí
Pokud jde o střešní kryty a zatížení jeřábem, stojí projektant před jakýmsi "kvadraturou kruhu". Arno Arnold svým konceptem střechy představuje jakousi "modulární" stavebnici pro střešní kryty. Ty lze použít samostatně jako střechu u různých typů strojů nebo se zadní stěnou či pro dodatečnou montáž.

Více novinek.

ArnoPure nabízí rovnováhu mezi ochrannou funkcí, vysokou hladkostí chodu a dlouhou životností. V...