Katalog

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Autonomní výroba - celé odvětví musí dohnat ztrátu

Průmysl valivých ložisek zaostává, pokud jde o autonomní výrobu

Stále méně lidí musí vyrábět stále více. To je již dlouhodobý trend z minulosti, který bude pokračovat i v budoucnosti. Dokonce se stane nezbytnou nutností. Současné výrobní koncepce v průmyslu valivých ložisek vyžadují vysoce kvalifikovaný personál, a to i nebo zejména v případě, že jsou vysoce automatizované. Lidé jsou potřební pro obsluhu, seřizování a optimalizaci.

Co se však stane, když lidé jednoduše přestanou být k dispozici?

. Jedním z postřehů, které lze z různých důvodů zaznamenat na celém světě, je nedostatek zaměstnanců. Ať už je to nedostatek vzdělání, konkurence mezi firmami nebo prostě celá generace, která nechce pracovat v tradičním výrobním prostředí, výsledek je stejný.

Protože se tento problém netýká jen ložiskového průmyslu, ale i všech ostatních průmyslových odvětví a oborů, došlo v posledních letech k rychlému nárůstu vývoje. Autonomní výroba je v mnoha průmyslových odvětvích již dlouho standardem. V průmyslu valivých ložisek je však stále malá nebo žádná. Právě zde musí výrobní prostředí pro komponenty valivých ložisek dohnat ztrátu, aby zůstalo dlouhodobě konkurenceschopné.

Důvodem byly dosud zvláštní požadavky tohoto odvětví. Vysoká flexibilita, různorodost dílů s malými velikostmi a množstvími sérií dosud vedly ke konvenčním výrobním strukturám. Zejména v segmentu průmyslových ložisek. Přestože se do automatizace hodně investovalo, automatizace nemusí nutně znamenat autonomii. V jednotlivých případech byly také implementovány autonomní systémy, ale to obvykle vedlo k velmi složitým technickým řešením.

Pokud se podíváme trochu dál než jen na průmyslové prostředí nebo průmyslovou výrobu, je tento megatrend ještě jasnější. V čele stojí odvětví logistiky s autonomními distribučními centry. Nebo se podíváme na zemědělství, kde se již dlouho vyvíjejí a používají autonomní sklízecí stroje. Společným jmenovatelem je dosažení stejného nebo dokonce většího výkonu s menším počtem lidí.


Důsledný vývoj řeší megatrend

Společnost Supfina Grieshaber je již desítky let dodavatelem a vývojovým partnerem mezinárodního průmyslu valivých ložisek a pomáhá utvářet mnoho trendů z minulosti. Bylo proto zřejmé, že se společnost Supfina chopí i tohoto trendového tématu. Aby bylo možné zmapovat výrobní řetězec kroužku valivého ložiska, je třeba samostatně zmapovat také proces superfinišování. A právě v tomto procesním kroku superfinišování vznikají při realizaci konkrétní překážky. Výchozím bodem společnosti Supfina byla i stávající řešení, jako jsou osvědčené řady RacePro a RaceFlex. Přestože je lze používat velmi flexibilně a mají také vysokou míru automatizace, jsou tyto stroje konstruovány tak, aby hlavní roli hráli lidé. Nastavovací procesy, výrobní sekvence, jako je výměna nástrojů, a interakce s řídicím systémem jsou optimalizovány pro obsluhu.

Jedná se o stroje, které zapadají do dnešní výrobní struktury, ale nesplňují požadavky autonomního přístupu.

Řada Supfina Race Modular je proto novým přírůstkem do portfolia. Ve velmi úzké spolupráci s našimi zákazníky bylo toto systémové řešení systematicky vyvíjeno pro autonomní a bezobslužný provoz. Všechny klíčové výrobní procesy jsou automatizované. Proces výměny šarží nebo mechanického seřizování, výměna nástrojů nebo dokončovacích kamenů ve výrobě a klasická manipulace s komponenty jsou mapovány 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez obsluhy. Již název této řady odráží její modulární konstrukci, která umožňuje mapovat širokou škálu funkcí. To následně řeší rozmanité požadavky na procesy ve vztahu k různým typům valivých ložisek. Konfiguraci lze přizpůsobit konstrukcím ložisek, jako jsou například válečková ložiska, kuželíková ložiska, soudečková ložiska nebo kuličková ložiska, a lze ji kdykoli rozšířit tak, aby byla zajištěna budoucnost.

Aby bylo možné realizovat výše uvedené funkce z technického hlediska, je stroj vybaven funkcemi, které celý proces v praxi umožňují. Prvky stroje, jako je pohon obrobku, držák bloku, systém centrování a manipulace s obrobkem, jsou navrženy s automaticky ovládanými rozhraními. Tyto a související prvky lze ze stroje vyjmout a do stroje vrátit pomocí šestiosého robota. Robot tedy hraje při realizaci ústřední roli. Samotný robot však nestačí. Teprve spojením robota a zpracovatelského stroje do jednoho celku lze vytvořit prakticky použitelné řešení.

V neposlední řadě hraje rozhodující roli také celá datová komunikace. Pokud není k dispozici obsluha, která by mohla zadávat obrobek a zpracovávat data na řídicí jednotce, musí být tato data přenášena prostřednictvím rozhraní do IT infrastruktury.


Význam dalece přesahuje Superfinish

Pro uživatele takového systému však nelze Superfinish stroj vnímat izolovaně. Zásadní je interakce mezi strojem, který provádí finální krok zpracování, a celou výrobní linkou nebo buňkou. Kromě toho je třeba do plánování takové výrobní struktury zahrnout i provozní a logistické procesy. Způsob, jakým jsou obrobky a nástroje zpřístupněny systému, je jen několik příkladů klíčových otázek, které přesahují samotný stroj.

Podíváme-li se na všechna tato témata z dnešního pohledu, zdá se, že vysoce flexibilní a autonomní výroba valivých ložisek je velmi dlouhým skokem do budoucnosti. Někomu se tento skok bude zdát příliš vzdálený. Některé společnosti však již tento obrovský skok do budoucnosti učinily a první stroje z řady Supfina Race Modular byly dodány.

Závěrem zbývá dodat, že utváření této změny v průmyslu valivých ložisek vyžaduje angažovanost celého odvětví, včetně přidruženého strojírenského sektoru.

Více novinek.

Společnost Supfina je zákazníkem Hero 2024 v rámci CAD systému Solid Edge společnosti Siemens.

"Jako jeden z předních dodavatelů řešení pro povrchovou úpravu představí tým společnosti Supfina na letošním veletrhu Global Industrie v Lyonu v hale 4 na stánku C156 novinku - superfinišovací stroj Supfina Fact."
"Jako jeden z předních dodavatelů řešení pro povrchové úpravy bude tým společnosti Supfina na letošním veletrhu Grindtec v Lipsku v hale 5 na stánku E04 individuálně radit zájemcům ve všech otázkách týkajících se broušení dvojitých povrchů."
Ano, a to hned několikrát!
"Řešení pro vysoce přesnou povrchovou úpravu" - to je motto stánku C10 společnosti Supfina o rozloze 132 m2 v hale 10 na veletrhu GrindingHub, který se koná od 17. do 20. května ve Stuttgartu.

06.12.2021 02:00

Supfina je vynikající ...
Společnost Supfina získala 3. místo v letošní soutěži ife Award 2021 "Innovationspreis Losgröße 1+".