Katalog

ifm electronic GmbH

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link pro multikódové čtečky a systémy zpracování obrazu

Vision s IO-Link? To je možné!

IO-Link je budoucnost přenosu dat ze senzorů. Tato technologie je již standardem u snímačů tlaku, teploty, hladiny apod. V oblasti zpracování obrazu je však situace jiná: Mnoho uživatelů má výhrady, že IO-Link naráží na své limity kvůli velkým objemům dat a nízké rychlosti přenosu. Multikódová čtečka O2I od společnosti ifm ukazuje, že IO-Link má ve zpracování obrazu budoucnost.

Ne nadarmo se komunikační systém IO-Link stal triumfem v průmyslu. Tato technologie v sobě spojuje jednoduchost a spolehlivost. Její struktura je navíc poměrně snadno vysvětlitelná. Systém obsahuje různé snímače a akční členy, které jsou prostřednictvím technologie IO-Link připojeny jako tzv. zařízení IO-Link k nadřazenému zařízení, které zase představuje rozhraní pro nadřazenou řídicí jednotku. Díky tomu je nezávislý na řídicí jednotce a sběrnici. Standardizovaný IO-Link zjednodušuje instalaci i údržbu. Pokud například v potravinářském průmyslu dojde k poruše teplotního čidla, lze jej rychle vyměnit a parametrizaci přenést na nové čidlo; plug & play tedy již není vizí budoucnosti. IO-Link přenáší přesné naměřené hodnoty do řídicí jednotky bez rušivých vlivů a umožňuje transparentní vzdálený přístup k parametrům snímače. Kromě procesní hodnoty lze ze snímače získat a zpracovat i sekundární informace. Výsledkem je cesta Y, která přenáší procesní hodnotu do řídicí jednotky a zároveň prostřednictvím nadřazeného systému posílá diagnostická data specifická pro senzor a hodnoty paměti do řídicí jednotky IoT. Prostřednictvím komunikačního systému je rovněž umožněno sledování stavu a prediktivní údržba. IO-Link má však stále problém, který ztěžuje jeho použití v některých oblastech použití. Protokol nabízí tři různé rychlosti: 4,8, 38,4 a 230,4 kBaud. To je zcela dostačující pro přenos běžných dat ze senzorů, nikoli však pro přenos procesních dat, která mohou být generována zpracováním obrazu. Nicméně trend směřující k IO-Link se nezastavuje u systémů vidění. S multikódovou čtečkou O2I společnost ifm ukazuje, jak lze IO-Link využít již při zpracování obrazu.

Multikódová čtečka pro kódy a texty
Multikódová čtečka umožňuje analyzovat různé 1D/2D kódy a texty v jediném obrazu. To má význam v různých fázích výrobního procesu a z této technologie těží zejména logistika. Čtečka O2I kontroluje kvalitu kódů a textových informací nebo zajišťuje sledování výrobků v průběhu celého výrobního procesu. Čtečka je také vybavena pro použití ve výrobních prostředích, která jsou často tmavá nebo zastíněná. Integrované osvětlení RGBW lze nastavit tak, aby čtečka spolehlivě rozpoznala i obtížné barevné kombinace mezi kódem, textem a pozadím.

Čtečka O21 využívá výhod IO-Link v několika směrech. Pro přenos dat využívá standard COM3 s rychlostí 230,4 kbodů. Pro lepší přenositelnost jsou data větší než 32 bajtů automaticky rozdělena do několika bloků a tím rychle přenesena do řídicí jednotky. Bloky dat jsou automaticky odděleny a dobu podržení lze nastavit individuálně. To má tu výhodu, že v řídicím systému nejsou potřeba žádné speciální funkční bloky. Kromě přenosu usnadňuje IO-Link také manipulaci s vícekódovou čtečkou. Uživatelé mohou snímač instalovat přímo do stávající systémové infrastruktury. Čtečka se nastavuje pomocí tlačítka teach a během několika sekund je připravena k provozu. Zarovná se s kódem a poté automaticky provede zaostření, rozpoznání typu kódu a nastavení expozice. Pokud přesto potřebujete zpracovat složitější úlohy, můžete kdykoli použít také rozhraní Ethernet. Základní konfigurace je možná prostřednictvím speciální aplikace pro chytré telefony, kterou lze použít také k nastavení spouští nebo IP adresy. Chytrý telefon pak vygeneruje datový maticový kód, který se drží v zorném poli O2I. Snímač automaticky přijme konfiguraci uloženou v kódu.

Konfigurace prostřednictvím průvodce
Konfigurace prostřednictvím aplikace pro chytré telefony není jediným způsobem nastavení multikódové čtečky. Pomocí softwaru ifm Vision Assistant nabízí společnost nástroj pro profesionální uživatele v oboru, s jehož pomocí lze snímač konfigurovat ještě rozsáhleji. pomocí různých logických funkcí naprogramují řízení sekvencí uvnitř snímače, čímž odpadá potřeba externí vyhodnocovací jednotky. Senzor O2I také samostatně rozpoznává několik různých kódů v jednom snímku. kódy lze snadno přiřadit prostřednictvím Vision Assistant. Živý obraz a vizualizace nastavení umožňují uživatelům udržet si neustálý přehled.

Závěr
Multikódová čtečka O2I od ifm je důkazem, že zpracování obrazu a výhody IO-Link se při sběru a přenosu výsledků v žádném případě nevylučují. Společnost ifm je přesvědčena, že i při omezené rychlosti přenosu dat ve srovnání s Ethernetem a průmyslovou sběrnicí lze aplikace realizovat jednoduše, rychle a spolehlivě - a to i v aplikacích se zrakovými senzory.

Více novinek.

Essen, prosinec 2023 - Německou cenu za design opět získává společnost ifm. Poté, co porota naposledy ocenila prestižní cenou tři produkty společnosti v roce 2021, udělí v roce 2024 cenu za nástroj pro monitorování stavu moneo RTM. Jedná se o první ocenění za design pro softwarový produkt společnosti ifm.
Slavnostní otevření nové kanceláře společnosti ifm electronic v Istanbulu proběhlo za přítomnosti několika hostů a zaměstnanců dne 2022.
  • Přesné měření průtoku ultračisté vody a vody
  • Robustn&iacute...
Detekce a kontrola objektů v jednom zařízení
společnost ifm má na letošním udílení cen German Design Awards tři důvody k oslavě. Snímač hladiny LI, puk s více kryty a snímač teploty TCC získaly prestižní ceny za design.