Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Návrh pádových zkoušek: Mladý strojírenský talent sází na tlumiče od společnosti ACE

Při testování invalidních vozíků hrají výrobci z pochopitelných důvodů na jistotu. Proto tři strojní inženýři neriskovali, když byli pověřeni renomovanou společností Meyra, aby vyvinuli zkušební zařízení pro pád invalidních vozíků - spoléhali na miniaturní tlumiče nárazů od společnosti ACE, které chrání jejich konstrukci.

Arne Hankemeier, Julian Raimann a Tobias Ridder absolvovali své vzdělání jako státem certifikovaní technici se zaměřením na strojírenství v rámci odborného výcviku na Felix-Fechenbach-Berufskolleg v Detmoldu. Volker Geise je zde pověřen pedagogickým vedením. Jak nás ujistil, obor strojírenská technologie na technické škole klade velký důraz na práci orientovanou na praxi. Proto uvítal, že jeho tři absolventi hodlají v rámci své závěrečné práce úzce spolupracovat se společností MEYRA GmbH, která je součástí mezinárodně působící skupiny MEYRA z Kalldorfu. Tato společnost je jedním z předních světových výrobců vysoce kvalitních invalidních vozíků a proslavila se také jako dodavatel rehabilitačních pomůcek. V souladu s vlastním tvrzením "Pohybujeme lidmi" zaměstnanci společnosti MEYRA podporují a motivují mnoho lidí se zdravotním postižením po celém světě k dosažení větší mobility a nezávislosti. MEYRA spojuje odborné znalosti a zkušenosti jednotlivých klíčových kompetencí s cílem získat nové perspektivy a vyvinout inovativní řešení. Neustálý dialog s postiženými a s odborníky z oblasti medicíny, terapie a péče, stejně jako úzká spolupráce s prodejci zdravotnických potřeb, umožňují vývoj produktů orientovaných na praxi.

Tento holistický a na praxi orientovaný přístup společnosti MEYRA byl velmi v souladu s učební skupinou na Felix-Fechenbachs-Berufskolleg a cesta k další generaci techniků stejně není daleko. Tobias Ridder, jeden ze tří mladších zaměstnanců, totiž pracuje jako konstruktér v oddělení zakázkové výroby výrobce invalidních vozíků. Spolu s Arne Hankemeierem a Julianem Raimannem vyvinul jako svůj závěrečný projekt pádový zkušební stojan pro invalidní vozíky, který má sloužit k testování nosnosti zejména nových modelů.


Požadovaná vysoká nosnost

Toto zkušební zařízení je navrženo tak, že každý zkušební vzorek je zatížen maximální přípustnou hmotností a zaražen do zkušebního stojanu. Příslušný vozík se pak upevní na chapadlo, zvedne se pomocí pneumatiky a po odjištění se spustí z předem definované výšky. Za účelem tlumení síly nárazové desky zvedacího zařízení a ochrany konstrukce přišli tři technici na nápad instalovat tlumiče nárazů. Koneckonců měla být prokázána nejen stabilita vozíků, ale i samotné testovací zařízení mělo být stabilní a nemělo být nutné jej opravovat již po několika cyklech. Dalším argumentem ve prospěch hydraulických tlumicích prvků bylo to, že díky své lineární charakteristice netrpí odrazovými efekty. Díky tomu se již tak časově náročná pádová zkouška příliš neprodlužuje. "Díky prezentaci společnosti ACE Stoßdämpfer GmbH, kterou jsme mohli navštívit v rámci výuky, jsme věděli, že tlumiče nejen lépe řeší úkoly, které jsou jim určeny z hlediska jejich tlumicích vlastností.přispívají také k tomu, že testování je tišší než například při tlumení ocelovými pružinami nebo gumovými tlumiči," vzpomíná Arne Hankemeier. Vzhledem k tomu, že potenciální případy lze kdykoli zobrazit na domovské stránce www.ace-ace.de a příslušné výrobky lze také přímo objednat, obrátil se studentský tým na společnost ACE v Langenfeldu. K jejich potěšení prodejní technici nejen potvrdili studentům konstrukční údaje, ale také jim zdarma poskytli vzorky čtyř malých tlumičů. Tento přístup je ve společnosti ACE již léta běžnou praxí, neboť společnost zjistila, že taková podpůrná opatření a spolupráce s mladými akademiky a technickými vysokými školami často vedou k inovativním řešením a dokonce k novým produktovým řadám. V neposlední řadě mají jak výrobce invalidních vozíků MEYRA, tak společnost ACE jako dodavatel všech druhů tlumicích řešení stejný cíl: poskytovat zákazníkům poradenství a podporu, aby mohli co nejvíce věcí dělat samostatně.


Hydraulické tlumicí prvky řeší problémy

Poté, co tým obdržel čtyři miniaturní tlumiče MC25EUM od společnosti ACE, se vše odehrálo velmi rychle: hydraulické prvky jsou díky svému kompaktnímu provedení předurčeny k rychlé integraci do stávajících konstrukcí. Tlumiče jsou k dispozici ve verzích s valivou membránou i bez ní a optimalizují širokou škálu strojů tím, že rychle a nedestruktivně brzdí hmoty. Zákazníci si mohou vybrat mezi nastavitelnými a samonastavitelnými verzemi. V případě společnosti Detmold byly použity samonastavovací typy. Vnější tělesa tlumičů, která jsou vyrobena z pevného materiálu, jsou naplněna teplotně stabilním olejem a mají také integrovaný pevný doraz. Prvky stroje jsou rovněž bezúdržbové. Použité modely jsou vhodné pro absorpci energie 2,8 Nm/zdvih se zdvihem 6 mm. Týmová práce tří absolventů odborné školy fungovala po celou dobu projektu perfektně. Tobias Ridder byl zodpovědný za návrh, zatímco Arne Hankemeier a Julian Raimann za rozvržení a dokumentaci. Integrace čtyř komponentů od společnosti ACE byla nakonec malým cvičením, říká Arne Hankemeier a vyvozuje tento pozitivní závěr: "Pomocí jemného závitu jsme mohli provést přesné nastavení a pomocí pojistné matice jej spolehlivě udržet v nastavené poloze. Tlumiče spolehlivě, tiše a rychle tlumí přípustné zatížení a plní svůj účel v plném rozsahu. Pozitivní zkušenost máme i s tím, že velké břemeno lze téměř neslyšně a bez odskoku zpomalit i v tom nejmenším prostoru."


Více novinek.

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...

Specialisté na nouzové zastavení oslavují premiéry ve filmu a televizi
Pokud jde o technologii průmyslového tlumení, je společnost ACE jedním z prvních kontaktů pro většinu konstruktérů a projektantů na celém světě. Ať už mají odborníci v těchto dnech jakékoliv dotazy, společnost ACE je vždy rychle zodpoví, ať už online, nebo prostřednictvím osobního kontaktu na místě.

V konstrukci invalidních vozíků je mnoho prostoru pro zlepšení. To dokazuje jednonápravový vozík...

Úleva při manipulaci a přestavbě: univerzální šroubovák s plynovou tažnou pružinou a strukturálními tlumiči od společnosti ACE