Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.07.2024 01:07

Přeprava vakcín COVID-19: bezpečně přes kopce a doly s tlumiči vibrací

Přeprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od společnosti Biontech/Pfizer představuje skutečnou logistickou výzvu. Jednak kvůli chladicím řetězcům, které je třeba udržovat, a jednak proto, že cesty musí probíhat pokud možno bez vibrací. Společnost GPS-Kärnten GmbH pro tento účel realizovala zajímavé konstrukční řešení s komponenty od společnosti ACE Stoßdämpfer GmbH.

Mobilní operační tým COVID pro očkování malých a středních podniků

Korutany jsou jedinou spolkovou zemí v Rakousku, jejíž populace klesá. Více než dvě třetiny emigrantů, kteří zůstávají v Rakousku, jsou ve věku 15 až 34 let. Vyplývá to ze studie [1] Korutanské vysoké školy aplikovaných věd. Většina z nich se stěhuje do Vídně a Štýrska. To znamená, že Korutany jsou postiženy zejména stárnutím venkovského obyvatelstva. Z toho vyplývají i zvláštní problémy, pokud jde o očkování proti viru SARS-CoV-2. Vzhledem ke známé zátěži pandemie koronaviru bylo zavedeno velké množství opatření, která mají umožnit snadný přístup k očkování proti COVID pro co největší část obyvatelstva v souladu s platnými zákony, vyhláškami, nařízeními a dalšími regulačními požadavky. Z tohoto důvodu se zrodila myšlenka oslovit také populaci na pracovišti. Za tímto účelem byl zprovozněn mobilní očkovací autobus pro malé a střední podniky s méně než 100 zaměstnanci. Tento očkovací autobus si mohli oprávnění zaměstnavatelé vyžádat pro 1., 2., 3. a 4. očkování svých zaměstnanců.


Když tým GPS začal pracovat na této myšlence, jedním z cílů bylo přepravovat řádně chlazené dávky Biontech pokud možno bez vibrací. V opačném případě by mohlo dojít k narušení struktury lipidových nanočástic přítomných ve vakcíně, což by mohlo vést ke koalescenci lipozomů a nepřesnostem při dávkování [2]. Vzhledem k tomu, že dávka produktu Biontech je pouze 30 µg, mohou mít malé chyby závažné důsledky. Aby se tomu předešlo, bylo zahájeno vyhledávání na internetu. Při hledání tlumičů vibrací narazil tým na webové stránky společnosti ACE Stoßdämpfer GmbH. Většina zákazníků této společnosti se sídlem v Langenfeldu pochází z oblasti manipulační a automatizační techniky, potravinářské a zdravotnické techniky, automobilového a nábytkářského průmyslu. V těchto a dalších průmyslových odvětvích je běžným postupem při určování konstrukčních prvků výpočet řešení na míru na základě široké škály charakteristických údajů. Příslušný návrh provádějí buď specialisté z Langenfeldu, nebo pomocí konfiguračního či návrhového nástroje, z nichž několik ACE nabízí zdarma na tomto odkazu:
www.ace-ace.de/de/berechnungen.html

Software je veden tak jednoduše a intuitivně, že ideální komponenty jsou navrženy během krátké doby a díky propojenému internetovému obchodu je lze objednávat nepřetržitě. V Rakousku šlo v tomto případě vše jinak, a to z několika důvodů.

ACE přispívá k boji proti pandemii


Tým GPS se rozhodl neprovádět samotný návrh online. Proto byl navázán přímý kontakt s Hansem-Jürgenem Greindlem ze společnosti ACE. Obchodní inženýr zodpovědný za Rakousko nejenže zaujal rychlou reakcí a odbornými radami, ale překvapil tým GPS tím, že v krátké době poskytl zdarma tlumiče vibrací, které určil online: "Za normálních okolností máme jako společnost a součást skupiny STABILUS tendenci tímto způsobem podporovat odborné vysoké školy a technické univerzity a jejich studenty, aby se nová generace akademiků mohla včas zorientovat v oblasti vibrační techniky nebo řešení tlumení. Mimochodem, z této akce a z naší studentské soutěže INNOVACE pravidelně vznikají nové přístupy a produkty," vysvětluje s tím, že v tomto případě rozhodl charitativní účel GPS a cíl boje proti pandemii.


GPS zase připravila odborníkovi z ACE překvapení: "Při odhadované celkové hmotnosti zklidňované konstrukce pod 100 kg jsem uvažoval o montáži na čtyři pohárové držáky CM-VSC1-2-M8. Když však tým GPS poté objednal celkem 8 těchto těžkých izolátorů vibrací, předpokládal jsem, že bude třeba uklidnit dvě chladničky naplněné dávkami vakcín. Skutečnost, že GPS místo toho realizovala dvojitý skladovací systém, mě zprvu překvapila, ale ukazuje, jak vážně byl problém lipidových nanočástic, které se během přepravy nemohly zničit, brán." Výsledkem bylo řešení sendvičové konstrukce v dílnách GPS podle hesla: Hrajeme to velmi, velmi bezpečně!

Tlumiče vibrací proti vibracím a otřesům


. Držáky na poháry dodávané společností ACE účinně chrání konstrukce a součásti všeho druhu proti vibracím a otřesům. Obvykle se však jedná o zatížení vlastní systému, tj. způsobené strukturou celkové konstrukce, jejími rozměry a rozměry pohonů nebo jinými zdroji vibrací, které způsobují kmitání. V případě mobilní očkovací stanice GPS jsou však vibrace a rázy způsobeny jízdou po dlažebních kostkách, obrubnících a výmolech, a jsou tedy nepředvídatelné. Z tohoto důvodu se společnost GPS rovněž rozhodla pro dvojitá ložiska. Při vlastní frekvenci 16 Hz až 35 Hz a rozsahu zatížení 3 kg až 16 kg na úložné místo chladničky se již počítalo s nárazníkem. Zdvojením hodnot bylo možné z očkovacího mobilu vytvořit téměř sedací křeslo. Výsledkem bylo, že žádný ze vzorků se během přepravy nestal nepoužitelným. Ochrana prvků stroje proti roztržení je pro to důležitá, když se ve venkovských oblastech děje něco nekalého. Jejich malé rozměry byly pozitivním vedlejším efektem pro realizované sendvičové řešení. V tomto případě však nehrály roli volně volitelné montážní polohy, které lze navíc podle potřeby naklápět a navrhovat v osách X, Y nebo Z.


Standardně jsou tyto kompaktní pomocné prvky k dispozici buď s neoprenem, nebo s přírodním kaučukem jako tlumicím materiálem, ale mohou být také pokryty silikonem pro vysoké tlumení při extrémních teplotách nebo velmi silných nárazech. Tlumiče vibrací lze použít pro všechny typy zatížení ve směru tlačení, tlačení a tahání a jsou k dispozici se středovým závitem nebo průchozím otvorem. Společnosti GPS a ACE tak společně dokázaly přinést nízkoprahovou očkovací službu do odlehlých koutů Korutan.

Více novinek.

Ve švýcarském vědeckém centru Technorama nabízí 500 exp...

Sportovní vědci při svých návrzích používají tak&eacute...

Vedle softwaru pro dimenzování a dat CAD a simulací nabízí nyn...

Společnost ACE Stoßdämpfer GmbH nyní nabízí konstruktérům...

Stejně jako jsou kaskadéři pro filmové hvězdy, jsou strukturální tlumiče TUBUS pro drahé filmové...

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...