Katalog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

12.07.2024 00:07

Recyklované materiály jako další krok ke zvýšení udržitelnosti špičkového laboratorního spotřebního materiálu

V laboratořích zabývajících se přírodními vědami, kde je přesnost a čistota neoddiskutovatelná, je nyní poptávka po řešeních šetrných k životnímu prostředí vyšší než kdykoli předtím. Laboratoře se potýkají s dopadem své činnosti na životní prostředí a jsou si vědomy, že stále rostoucí poptávka po plastovém spotřebním materiálu není šetrná ke zdrojům. Proto, aby se staly udržitelnějšími, musí být budoucí laboratorní spotřební materiály z plastových materiálů schopny výroby z obnovitelných nebo recyklovaných surovin.

Závazek společnosti Eppendorf k udržitelnosti je patrný v mnoha oblastech, včetně přechodu laboratorních spotřebních materiálů na biosuroviny, počínaje rokem 2022. Zároveň recyklované materiály vykazují velký potenciál i pro ty části výrobku, které nepřicházejí do přímého kontaktu se vzorkem. Recyklované materiály, známé také jako recykláty, jsou obecně známé jako opětovně použité plasty z PE (polyethylen), PP (polypropylen) nebo PET (polyethylentereftalát), které byly alespoň jednou vyřazeny domácnostmi nebo podniky a které se používají pro výrobu nových výrobků.

"Recyklát po spotřebiteli (PCR)" používaný pro jednorázové stojánky na pipetové špičky je průmyslového původu, získaný výhradně ze zbytkových materiálů vznikajících při výrobě kontaktních čoček," říká Brigitte Klose, globální marketingová manažerka pro spotřební materiál společnosti Eppendorf SE."Tento typ vnitropodnikového sběru polypropylenu "z jednoho zdroje" z výroby zdravotnických výrobků zaručuje, že si recyklát zachová čistotu a integritu, které jsou podmínkou výrobního procesu laboratorního spotřebního materiálu. Od našich dodavatelů požadujeme dokumentaci týkající se sledovatelnosti recyklátu, jakož i shody všech procesů s normou EN 15343:2007."


Od konce května tohoto roku společnost Eppendorf zahájila přechod na recykláty těch nádob, které uzavírají spotřební materiál. Zpočátku se tento přechod týká stojanů na jednorázové pipetové špičky, které se obvykle používají v laboratořích provádějících sterilní práci. Tyto stojany na jednorázové pipety jsou pro jejich používání nepostradatelné. Stojany poskytují pipetovacím špičkám stabilitu a ochranu až do poslední špičky. Stejně jako pipetové špičky musí být i tyto stojánky na jedno použití stejně čisté a sterilní a dosud se vyráběly z vysoce čistého polypropylenu na bázi fosilních paliv. "Tento přechod na recyklát ušetří tento omezený zdroj fosilních paliv a společnost Eppendorf dosáhne úspory více než 166 tun CO2 ročně," říká Klose.

Tato změna polypropylenu používaného k výrobě stojánků neovlivní ani čistotu, ani sterilitu či stabilitu pipetových špiček epT.I.P.S.® ve stojáncích na jedno použití. Naši zákazníci mohou snadno přejít, aniž by utrpěli jakoukoli ztrátu kvality. To je dále ověřeno certifikáty kvality pro jednotlivé šarže.

Více novinek.

Při vývoji bioprocesů jsou klíčem k úspěchu data. Je nutné pochopit,...

Efektivní interakce mezi manuálním a automatickým pipetován&ia...

Značky ACT (Accountability, Consistency, Transparency) fungují podobně jako nutriční z...
Investigators 2024 získává Clemens Plaschka, Rakousko

Nezávislá porota, které předsedala profesorka Laura Machesky, vybrala Clemensův výzkum molekulárn...

Laboratoře jsou závislé na vysokém výkonu a spolehlivosti destiček, které používají ve svých vyso...