Katalog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Výzkum ochranných reflexů dýchacích cest získal cenu Eppendorf & Science Prize 2024

Americká vědkyně Laura Seeholzerová, Ph.D., postdoktorandka na Kalifornské univerzitě v San Franciscu (USA), získala cenu Eppendorf & Science Prize for Neurobiology 2024 za svou práci na objasnění role neuroendokrinních buněk dýchacích cest při reakci na vnější hrozby.

"Laura Seeholzerová ve své eseji brilantně popsala, jak identifikovala skupinu neuroendokrinních buněk hrtanu a průdušnice, které chrání naše dýchací cesty," vysvětlil Dr. Peter Stern, vedoucí redaktor časopisu Science a předseda poroty ceny. "Aktivace těchto buněk řídí ochranné reflexy dýchacích cest prostřednictvím interakce se senzorickými neurony, které dýchací cesty inervují."

"Voda "stékající špatným potrubím" nebo reflux žaludeční kyseliny do dýchacích cest jsou hluboce nepříjemné zážitky, které vyvolávají ochranné reflexy, jako je kašel, dávení a polykání," říká Seeholzer. "Zjistili jsme, že vzácný typ buněk v epitelu dýchacích cest, nazývaný neuroendokrinní (NE) buňky, tyto nepříjemné podněty detekuje. Po stimulaci uvolňují tracheální a laryngeální NE buňky specifický typ neurotransmiteru, který aktivuje blízké senzorické neurony, které pak řídí ochranné reflexy, jako je polykání a kašel."

Laryngeální a tracheální NE buňky jsou kritické, dříve přehlížené populace buněk, které chrání naše dýchací cesty. Seeholzer se snaží pochopit, zda dysregulace NE buněk přispívá ke zvýšené pravděpodobnosti aspirace s přibývajícím věkem nebo u onemocnění, při nichž jsou kritické reflexy dýchacích cest narušeny.

"Chtěl bych poděkovat společnosti Eppendorf a časopisu Science za to, že v posledních dvou desetiletích oslavují mladé stážisty v neurobiologii," říká Seeholzer. "Vždy jsem tyto eseje rád četl a být vybrán jako letošní vítěz je jedním z největších překvapení a poct v mé začínající kariéře. Rád bych také poděkoval Dr. Davidu Juliusovi a svým kolegům z laboratoře za vytvoření nadšeného a vstřícného prostředí v laboratoři, kam je radost chodit každý den do práce."

Oceněni byli také dva finalisté. Doktorka Rosemary Caterová, vedoucí výzkumná pracovnice a vedoucí skupiny na Queenslandské univerzitě v Brisbane v Austrálii, za práci, která odhaluje molekulární podrobnosti o tom, jak jsou základní živiny cholin a omega-3 mastné kyseliny transportovány do mozku, a doktorka Claudia Katheová, odborná asistentka na univerzitě v Lausanne ve Švýcarsku, za práci na objasnění role neuronálních populací v míše při obnově motorických funkcí.

"Společnost Eppendorf a časopis Science udělují tuto prestižní cenu od roku 2002. Od jejího vzniku bylo touto cenou oceněno více než 70 vítězů a finalistů, kteří se stali předními vědci ve svém oboru," prohlásil doktor Axel Jahns, viceprezident pro korporátní občanství a vládní záležitosti společnosti Eppendorf SE. "Gratulujeme oceněným v roce 2024 k jejich úžasným úspěchům."

Více novinek.

Při vývoji bioprocesů jsou klíčem k úspěchu data. Je nutné pochopit,...

Efektivní interakce mezi manuálním a automatickým pipetován&ia...

Značky ACT (Accountability, Consistency, Transparency) fungují podobně jako nutriční z...

V laboratořích zabývajících se přírodními vědami, kde j...

Investigators 2024 získává Clemens Plaschka, Rakousko

Nezávislá porota, které předsedala profesorka Laura Machesky, vybrala Clemensův výzkum molekulárn...