Katalog

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

Zpět na seznam

Prášek hydridu zirkonia (7704-99-6) od HME - Technologies GmbH

Dotaz na produkt  

Číslo CAS: 13940-37-9

Vlastnosti: Slouží k výrobě a prodeji potravin a nápojů, které jsou určeny k prodeji:

Prášek hydridu zirkonia, prášek hydridu titanu, prášek hydridu vanadu, prášek hydridu hafnia, prášek nitridu zirkonia, prášek nitridu titanu, prášek nitridu vanadu, prášek chromu obsahující dusík, prášek manganu obsahující dusík.

Zirkonium se v zemské kůře vyskytuje pouze ve formě rudy, obvykle křemičitanu zirkonia, například zirkonu. Zirkonium se získává ze zirkoniové rudy odstraněním kyslíku a oxidu křemičitého. Tento proces, známý jako Krollův proces, byl poprvé použit na titan. Výsledkem Krollova procesu je slitina obsahující hafnium. V dalším kroku se hafnium a další nečistoty odstraní. Hydrid zirkonia vzniká kombinací rafinovaného zirkonia s vodíkem. Stejně jako titan se i pevné zirkonium poměrně snadno rozpouští ve vodíku.

Hustota hydridu zirkonia se mění v závislosti na obsahu vodíku a pohybuje se mezi 5,56 a 6,52 g cm-3.

Vlastnosti:

  • Molekulární vzorec: ZrH
  • Molekulová hmotnost: 92,232
  • Hustota: 5,9 g/cm3

Použití:

Jako čistý prášek se hydridy zirkonia používají jako hydrogenační katalyzátory, v práškové metalurgii a jako getry v průmyslu vakuových trubek. Ve vakuovém systému pomáhají hydridy zirkonia vytvořit těsnění mezi kovem a keramikou. Při této metodě se práškový hydrid (zejména ZrH4) smísí s těsnicím kovem; zahříváním směsi dochází k rozkladu hydridu. Vyvíjející se vodík čistí okolí a vzniklý kov teče a vytváří těsnění i při teplotách do 300 °C.

ZrH2 se používá v práškové metalurgii, jako hydrogenační katalyzátor a jako redukční činidlo, vakuový trubičkový getr a pěnidlo při výrobě kovových pěn. Používá se také jako moderátor neutronů v jaderných reaktorech s tepelným spektrem, jako je výzkumný reaktor TRIGA vyvinutý společností General Atomics nebo sovětské jaderné reaktory TOPAZ. Další využití zahrnuje působení jako palivo v pyrotechnických směsích, konkrétně v pyrotechnických iniciátorech.

Dotaz na produkt