Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

27.07.2023 01:07

Průmyslové tlumiče nárazů Použití pro vesmír v laboratoři

Helmholtzovo centrum pro výzkum těžkých iontů GSI v Darmstadtu provozuje velké, celosvětově unikátní zařízení pro urychlování iontů. Výzkumníci z celého světa využívají toto zařízení k experimentům, jejichž cílem je získat nové poznatky o struktuře hmoty a vývoji vesmíru. Vyvíjejí také nové aplikace v medicíně a technologiích. V současné době se v Darmstadtu buduje nové mezinárodní urychlovací centrum FAIR, které je jedním z největších výzkumných projektů na světě. Díky FAIR bude možné v laboratoři vytvářet a zkoumat hmotu způsobem, který se jinak vyskytuje pouze ve vesmíru.


Ústředním bodem budoucího urychlovacího centra FAIR je prstencový urychlovač SIS100, který je vybaven supravodivými magnety. Ten bude mít obvod 1,1 kilometru, zatímco stávající zařízení GSI se synchrotronem těžkých iontů SIS18 bude sloužit jako předurychlovač pro nový urychlovací komplex. V jednom z plánovaných urychlovacích prstenců zařízení FAIR, v kolektorovém prstenci, který bude sloužit k ukládání a chlazení iontů, budou použity průmyslové tlumiče z rodiny Magnum společnosti ACE. Používají se k zajištění koncových poloh pohonných jednotek vybavených výkonnými lineárními motory. Průmyslové tlumiče s typovým označením MA3325EUM-14xxx se speciální dorazovou objímkou a MA3325EUM-PP s PU hlavicí se montují na mechanický koncový doraz pohyblivé lineární jednotky. Jejich hlavním úkolem je účinně pohlcovat setrvačné síly při případném chybném ovládání pohonné jednotky lineárního motoru a chránit tak konstrukci. Pohonné jednotky lineárních motorů zpravidla zajišťují pohyb hnacích jezdců ve dvou směrech v průběhu stanovené vzdálenosti. To se obvykle děje bez kontaktu na konci příslušné vzdálenosti na doraz. Z důvodů mechanické ochrany pohonů se inženýři v Darmstadtu rozhodli pro nastavitelné průmyslové tlumiče ACE s velikostí závitu M33. Ty byly navrženy tak, aby mohly bezpečně zachytit pohybující se vozík, pokud by se v důsledku poruchy reléových jednotek motoru pohyboval mimo stanovený rozsah.

Dobře vybaveny pro každou eventualitu

Hydraulické strojní prvky ACE, které lze přesně nastavit vpředu i vzadu, jsou schopny absorbovat 170 newtonmetrů energie na cyklus se zdvihem 23,2 milimetru a bezpečně pohlcují efektivní hmotnostní síly od 9 do 1 700 kilogramů.700 kilogramů bezpečně, bez odskoku a bez poškození. Pokud se komponenty používají výhradně v nouzových situacích, protože zpomalení jinak přebírá také lineární pohon, jsou přípustné dodatečné přepady energie.

Řada Magnum společnosti ACE, která je považována za referenční třídu průmyslových tlumičů středních rozměrů, je vybavena vysoce kvalitní těsnicí technikou, která se osvědčila v mnoha tisících aplikací. Kromě toho se díky tvrzeným vodicím ložiskům a integrovaným pevným dorazům osvědčují jako mimořádně robustní a odolné v mnoha provozních podmínkách při nepřetržitém provozu. Používají se ve všech oblastech strojírenství. Typickými oblastmi použití jsou automatizace a manipulace, například v obráběcích strojích a obráběcích centrech, jako v popsaném případě jako mechanický bezpečnostní prvek integrovaný do lineárních suportů nebo na konci dráhy otočných jednotek pro prodloužení doby cyklu. Konstruktéři používají tlumiče, které jsou díky snadno přístupným nastavovacím segmentům plynule nastavitelné, také v koncových polohách k ochraně portálů nebo v těžkém průmyslu k tlumení hmot na nárazových deskách.

V Darmstadtu se technici rozhodli vybavit tlumiče jednak speciálními dorazovými pouzdry a jednak hlavicemi z polyuretanu. Zatímco první z nich posiluje již standardně nadprůměrně pevnou konstrukci průmyslových tlumičů ACE, použití speciálních nárazových hlavic umožňuje snížení hlučnosti o 3 až 7 dB. Z čistě tlumicího hlediska udělala tato zvolená kombinace vše pro to, aby byl systém FAIR tichý i v tom nejhorším případě.

Více novinek.

Ve švýcarském vědeckém centru Technorama nabízí 500 exp...

Sportovní vědci při svých návrzích používají tak&eacute...

Přeprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od společnosti Biontech/Pfizer představuje skutečnou...

Vedle softwaru pro dimenzování a dat CAD a simulací nabízí nyn...

Společnost ACE Stoßdämpfer GmbH nyní nabízí konstruktérům...

Stejně jako jsou kaskadéři pro filmové hvězdy, jsou strukturální tlumiče TUBUS pro drahé filmové...