Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

20.09.2023 00:09

V kroku proti COVID-19: komponenty z ACE

v univerzálním šroubováku společnosti Metallatelier GmbH

Během pandemie Corona se společnosti Metallatelier GmbH podařilo optimalizovat speciální malosériový stroj pro automatické šroubování uzávěrů různých typů dezinfekčních nádob v krátkém čase za použití standardních komponent. K tomuto dalšímu vývoji přispěla společnost ACE svými strojními prvky.


Nejprve se Davidu Fuchsovi, zakladateli společnosti Metallatelier, a jeho týmu podařilo v roce 2006 poskytnout výrobci čisticích prostředků speciální stroj pro dosud neznámou flexibilitu a bezpečnost při selhání automatického šroubování lahví. Tak se zrodil univerzální šroubovák 1.0. v oboru se rozšířila zpráva, že tato konstrukce má unikátní zařízení pro montáž šroubovacích uzávěrů, které automatizuje bezpečné uzavírání nejrůznějších lahví s čisticími prostředky, včetně lahví s rozprašovacími hlavicemi s čerpadlem. Když v roce 2020 vypukl nový koronavirus beta SARS-CoV-2 a dezinfekční prostředky nebylo možné vyrábět dostatečně rychle, požádala společnost Bilgram Chemie kovodílnu, zda by bylo možné v krátké době objednat navazující sérii. Zatímco v roce 2006 se vynález týkal urychlení manipulace a odlehčení obsluhujícímu personálu, v roce 2020 se jednalo jednak o zvýšení rychlosti výroby. "Na druhé straně bylo nutné celý stroj udělat ještě variabilnější a zároveň rychleji přizpůsobitelný novým uzávěrům a výškám pásu, protože náš nový zákazník chtěl na třech speciálních strojích plnit především malé lahvičky s ruční dezinfekcí," popisuje část nových požadavků David Fuchs.


Větší výkon díky použití high-tech komponentů

K dosažení těchto cílů využívá nová konstrukce základní pracovní princip svého předchůdce: lahvičky jsou fixovány dvěma upínacími čelistmi pokrytými ethylen-propylen-dien (monomerní) pryží (EPDM) centrálně pod šroubovacím mechanismem. Čtyři uchopovací válečky uchopí uzávěr a pevně jej zašroubují, dokud není dosaženo definovaného krouticího momentu. Pomocí malých tlumičů je pneumatický posuv nejen brzděn, ale koncová poloha uchopovacího mechanismu je určena také polohou tlumiče, a stroj je tak přizpůsoben šroubování víček různých velikostí. Zpravidla se suport nepohybuje do koncové polohy, ale je předem zastaven dvěma malými tlumiči umístěnými ve spodní části. Malý tlumič v horní části zajišťuje, že vozík nemusí pokaždé dojet do koncové polohy, ale je zastaven, když jsou válečky chapadla dostatečně otevřené, aby šroubovací víčko mohlo být časově úsporně dopraveno dále.

Kromě dalších inovací bylo nutné provést nové konstrukce brzdění vozíku v koncových polohách. Zatímco v předchozím modelu byly v horní a dolní koncové poloze použity malé tlumiče typu MC150EUMH od společnosti ACE, David Fuchs a jeho tým přehodnotili tlumení systému 2020: "Zatímco v horní koncové poloze nadále pracujeme se samonastavovacím typem MC150EUMH, ve spodní poloze nyní používáme dva hydraulické tlumiče typu MC150EUM. Rozdíl spočívá v tom, že horní tlumič je dimenzován na větší účinné hmotnosti od 8,6 kg do 86 kg, zatímco ty použité dole jsou vhodné pro hmotnostní síly od 0,9 kg do 10 kg. Symetricky umístěné tlumiče nabízejí další výhodu, že vozík v případě nesprávné obsluhy, výpadku proudu nebo jiných poruch neodskočí a nezasekne se bez kontroly," říká majitel kovodílny. Druhý typ tlumiče by byl myslitelný i nahoře. Z prostorových důvodů se však na jedné straně používá druhý typ, přičemž druhá strana zůstává volná pro snímač koncové polohy. Dalším stěžejním prvkem, který David Fuchs vysvětluje, je pohon vozíku. Poukazuje na to, jak přesně pracuje pneumatická jednotka, která tak přesně kolmo naráží na horní malý tlumič, takže jeho pístnice je optimálně zatížena a tento prvek stroje může plně využít svou maximální životnost 25 milionů zdvihů. Přesně odstupňované rozsahy tvrdosti a absorpce energie 20 Nm/zdvih jsou dalšími klíčovými hodnotami, které snižují až 34 000 Nm/h v nepřetržitém provozu, což spolu s integrovaným pevným dorazem tlumičů umožňuje univerzálnímu šroubováku 2.0 pracovat cyklus za cyklem při plném zatížení.


Více novinek.

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...

Při testování invalidních vozíků hrají výrobci...

Specialisté na nouzové zastavení oslavují premiéry ve filmu a televizi
Pokud jde o technologii průmyslového tlumení, je společnost ACE jedním z prvních kontaktů pro většinu konstruktérů a projektantů na celém světě. Ať už mají odborníci v těchto dnech jakékoliv dotazy, společnost ACE je vždy rychle zodpoví, ať už online, nebo prostřednictvím osobního kontaktu na místě.

V konstrukci invalidních vozíků je mnoho prostoru pro zlepšení. To dokazuje jednonápravový vozík...