Katalog

Franke GmbH

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

26.03.2024 02:03

Žádný prostor není argument

Ve světě ložiskových technologií je v centru pozornosti inovativní řešení: ložisko s drátěnou dráhou.

Hlavní rozdíl mezi běžným kuličkovým ložiskem a ložiskem s drátěnou dráhou spočívá v kroužcích dráhy. V drátěném ložisku se valivá tělesa neotáčejí na pevných kroužcích pouzdra, ale na kalených drátech. Flexibilita tohoto principu umožňuje volnější a snadnější konstrukci s cílem vyvinout lepší výrobky.

Z tohoto důvodu nabízejí drátová ložiska řadu výhod, které nelze přehlédnout.

Srovnání principů

Tradiční valivá ložiska mohou být často objemná a těžká a v konstrukci zabírají zbytečně mnoho místa. Naproti tomu drátěná ložiska jsou kompaktní a nabízejí úsporu místa jak zvenčí, tak uvnitř vašich součástí. To je obzvláště užitečné pro aplikace, jako jsou roboty, kde se počítá každý centimetr, nebo pro integraci vnitřních kabelových pouzder.

To lze působivě demonstrovat na příkladu ložiskového prvku typu LER.

Obrázek č. 2
Příklad provedení 1: Ložisko s drátěnou dráhou Franke typu LER s přímým pohonem.
Kompaktní montážní prostor umožňuje extrémně tenkostěnné provedení. Zatížení je plně kompenzováno ložiskovým prvkem LER.


Obrázek č. 3:
Příklad konstrukce 2: Drátěné ložisko typu LER ve skříni lehkého ložiska pro otáčení antény.
Nízké nároky na prostor díky přímé integraci do skříně. Dalšími výhodami jsou vysoká tuhost a necitlivost na vibrace a změny teploty.


Drátěnáložiska se přizpůsobí vašim požadavkům

Jedinečnou vlastností drátěných ložisek je jejich schopnost, aby vložené běžící dráty převzaly veškerá zatížení. To umožňuje volný výběr materiálu a provedení okolní konstrukce. Ložiska s drátěnou dráhou se bez problémů přizpůsobí různým požadavkům - od oceli a nerezové oceli přes hliník, plast až po 3D tištěné materiály. Nabízejí nejen nosnost a tuhost, ale umožňují také tenkostěnné geometrie s dostatečnou pevností, což zvyšuje míru volnosti při navrhování.

Myslíme na budoucnost

U ložisek s drátěnou dráhou často stačí vyměnit pouze některé komponenty, jako jsou oběžná dráha, valivá tělesa a klece, aby bylo ložisko opět plně funkční.

Zejména v případě složitých částí ložiskových těles se složitou geometrií nebo vyrobených z vysoce kvalitních materiálů, jako je nerezová ocel, se takové generální opravy rychle projeví jako přínosné.

I u běžných otočných kroužků může výměna ložiska s drátěnou dráhou ušetřit až 60 % nákladů ve srovnání s nákupem nového kompletního ložiska.

Více novinek.

Společnost Franke GmbH sídlí v Obere Bahnstraße v Aalenu od roku 1954. Na základě vynálezu...

Snadné ovládání a dobrý design: Mladá společnost Sachs Products přikládá těmto vlastnostem u svýc...

Španělský výrobce balicích strojů Mespack je specialistou na flexibil...

Z výzvy se stává úspěšný příběh: Po předchozí spolupráci na řešení s několika dodavateli našla sp...