Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Akce, TUBUS! Konstrukční tlumiče od společnosti ACE na filmových scénách

Stejně jako jsou kaskadéři pro filmové hvězdy, jsou strukturální tlumiče TUBUS pro drahé filmové kamerové systémy: během akčních scén snesou vše a zároveň poskytují preventivní ochranu před nehodami. Na rozdíl od kaskadérů vydrží tyto polovodičové tlumiče od společnosti ACE bez úhony více než milion tvrdých nárazů a vibrací. Dostatečný důvod pro to, aby inženýři filmové techniky ve společnosti IDEA VISION GmbH přisoudili těmto tlumičům důležitou roli.

"Nic není tak dobré, aby se to nedalo vylepšit," říká Mark Fellinger ze společnosti IDEA VISION GmbH. Tato společnost z bavorského Kolbermooru mimo jiné vyvíjí, navrhuje a prodává mechanické a elektronické systémy pro filmový průmysl. IDEA VISION se specializuje také na stabilizované kamerové platformy. "Zaměřujeme se na kombinaci německých standardů kvality, maximální flexibility při použití, jednoduché manipulace a rychlého upevnění na nejrůznější nosiče," popisuje Fellinger svou činnost. Tyto vlastnosti lze aplikovat i na práci společnosti ACE Stoßdämpfer GmbH z Langenfeldu, takže spolupráce obou firem v případě tlumiče nárazů Hybris od společnosti IDEA VISION není žádným překvapením.


Problém: zajištění plynulejšího a méně trhavého pohybu kamery
Tlumiče nárazů Hybris jsou určeny pro použití pod nebo nad profesionálními filmovými kamerami, motorizovanými gimbaly nebo stabilizovanými kamerovými hlavami. Pomocí tohoto stabilizačního systému o hmotnosti 14 kg mohou profesionální kamerové týmy kompenzovat vibrace a otřesy, které vznikají při natáčení za jízdy autem, na motorce nebo na lodi. Nastavitelná lineární indukční brzda a pružinový systém tvoří s tlumiči Hybris Shock Absorber stabilní platformu pro natáčení. Díky provozu, který lze konfigurovat a ovládat prostřednictvím aplikace, lze systém ovládat bezdotykově, může pracovat s vysokou přesností a je také bez opotřebení a nezávislý na povětrnostních podmínkách. Brzdný a tlumicí výkon je díky principu magnetických vířivých proudů mimořádně přesný a zabraňuje přímému mechanickému zatížení všech částí systému a souvisejících komponent, jako jsou kardany nebo kamery. Ty mohou vážit od 1 kg do 40 kg a jsou tlumeny tlumičem Hybris Shock Absorber na dráze pružiny 46 cm. Protože se systém často používá v náročných podmínkách, jako je nerovný terén, na moři a na závodních tratích, hledali konstruktéři dodatečné tlumení. To mělo zajistit měkké zastavení na konci dráhy pružiny a tím také zachovat stabilní obraz kamery. Požadovaný tlumicí prvek měl také sloužit k omezení maximálního zdvihu odpružení, když chtěly kamerové týmy natáčet v hrbolatém terénu těsně nad zemí. V tomto případě bylo cílem zabránit nežádoucímu nárazu celého systému.


Řešení: Konzultace a testy vedly k vhodným konstrukčním tlumičům

Společnost ACE obvykle spolupracuje se zákazníky na určení správného řešení tlumení na základě konstrukčních údajů. Mnoho standardních řešení lze také navrhnout pomocí výpočetních a konfiguračních nástrojů na webových stránkách společnosti ACE: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Protože se však při natáčení používají zařízení s různou hmotností a žádné dva pohyby kamer nejsou stejné, v tomto speciálním případě se rychle ukázalo, že je zapotřebí nejen kvalitní řešení tlumení, ale také flexibilní dodavatel. Brzy se ukázalo, že společnost ACE může poskytnout obojí. Mark Fellinger v Kolbermooru neměl k dispozici technického experta z německé prodejní sítě společnosti se sídlem v Langenfeldu, na kterého by se mohl obrátit. Místo toho za ním přišel Hans-Jürgen Greindl, obchodní technik společnosti ACE odpovědný za Rakousko, protože jeho cesta ze sídla společnosti ACE v Linci byla nejkratší. Když ho test s malými tlumiči zcela neuspokojil, dostal Hans-Jürgen Greindl ten správný nápad: "Poté, co jsem viděl lehké hliníko-titanové rámy tlumičů Hybris, bylo jasné, že k nim lze rychle a snadno přišroubovat i naše strukturální tlumiče TUBUS pro každou zatáčku, prakticky vyrobené na míru." Strukturální tlumiče, známé jako TUBUS díky svému trubkovitému tvaru, jsou ideální alternativou k hydraulickým malým a průmyslovým tlumičům, pokud zpomalení nemusí být absolutně lineární a přesné. Tlumiče TUBUS, které jsou od společnosti ACE k dispozici ve více než 140 různých provedeních, se používají ke zpomalování hmot, zejména v extrémních provozních podmínkách. "Díky životnosti přesahující milion zatěžovacích cyklů jsou vhodné i pro velký počet očekávaných rázů, protože zejména na filmových scénách se jednotlivé záběry a sekvence často opakují," zdůrazňuje Hans-Jürgen Greindl.

Z mnoha různých tlumičů vyrobených z kopolyesterového elastomeru se partneři rozhodli pro radiální verze. Ty mají tu výhodu, že zpomalují obzvlášť měkce, a zajišťují tak požadovaný plynulý obraz. Jsou k dispozici se zdvihem od 17 mm do 60 mm a díky své kompaktní konstrukci je lze snadno integrovat do stávajících konstrukcí. Tyto malé komponenty mohou absorbovat energie od 1,2 Nm/zdvih až po 146 Nm/zdvih. Aby bylo dosaženo nejen dobrého, ale i ideálního výsledku, tým úzce spolupracoval při hledání modelu TR83-50, který byl nakonec použit. Stejně jako všichni zástupci této rodiny jsou bezúdržbové a připravené k instalaci, téměř vůbec se nezahřívají, a proto zajišťují stálý tlumicí výkon. Se zdvihem 50 mm nyní poskytují tlumiče pro všechny pohyby kamery, které vydrží individuální zatížení s absorpcí energie až 45 Nm/zdvih. Spokojeným Markem Fellingerem se tak potvrzuje motto společnosti IDEA VISION GmbH: "A my se můžeme těšit na akční scény z filmů natočených s pomocí tlumičů Hybris.

Více novinek.

Ve švýcarském vědeckém centru Technorama nabízí 500 exp...

Sportovní vědci při svých návrzích používají tak&eacute...

Přeprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od společnosti Biontech/Pfizer představuje skutečnou...

Vedle softwaru pro dimenzování a dat CAD a simulací nabízí nyn...

Společnost ACE Stoßdämpfer GmbH nyní nabízí konstruktérům...

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...