Katalog

LK Metallwaren GmbH

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

05.09.2024 01:09

Vytápění haly tepelným čerpadlem - kdy se vyplatí?

Vytápění hal je výzvou, kterou musí společnosti zvládnout. Energetická účinnost, udržitelnost a provozní náklady jsou tři rozhodující faktory. V této příručce se dozvíte, jak tepelná čerpadla přispívají k vytápění hal a proč jsou volbou do budoucna.

Porozumění vytápění hal / tepelným čerpadlům

Co je to tepelné čerpadlo?
Tepelné čerpadlo je topný systém, který odebírá teplo z okolního prostředí a využívá ho k vytápění. Je energeticky účinné a šetrné k životnímu prostředí, protože využívá obnovitelné zdroje energie. Tepelná čerpadla mohou vytápět i chladit a jsou mimořádně nenáročná na údržbu.

Různé systémy vytápění hal
Existuje velký výběr systémů vytápění a větrání hal. Ty jsou speciálně přizpůsobeny potřebám různých průmyslových aplikací.

Zde je stručný přehled různých systémů a technologií:

Ventilační systémy
Ventilační systémy regulují výměnu vzduchu mezi interiérem a exteriérem. Jsou vybaveny rekuperací tepla a mohou z odváděného vzduchu získat zpět až 90 % tepla. Výsledkem je nepřetržitá výměna vzduchu při konstantní teplotě!

Teplovzdušné ohřívače
Teplovzdušné ohřívače naopak vhánějí teplý vzduch přímo do vytápěné místnosti. Zajišťují tak rychlou a rovnoměrnou distribuci tepla.

Dveřní vzduchové zámky
Nelze opomenout ani význam dveřních vzduchových zámků: pokud jsou dveře do haly často otevřené, zabraňují vnikání studeného vzduchu a udržují i ve velkých halách stálé teplo.

Hybridní topné systémy
Moderní systémy vytápění však spoléhají na hybridní systémy: různé technologie vytápění, jako je technologie kondenzačních kotlů, teplovzdušných generátorů a tepelných čerpadel, lze vzájemně kombinovat. Tím se maximalizuje účinnost a šetrnost k životnímu prostředí.

Typy tepelných čerpadel pro systémy vytápění hal
Tepelná čerpadla vzduch-vzduch
Tepelná čerpadla vzduch-vzduch odebírají teplo z venkovního vzduchu a předávají ho přímo do vzduchu v místnosti. Často se používají jako dělená klimatizační zařízení nebo ve větracích systémech s rekuperací tepla. Tyto systémy nevyžadují radiátory ani podlahové vytápění, protože teplo je rozváděno větracími štěrbinami. Dokážou zpětně získat až 90 % tepla z použitého vzduchu v místnosti - velmi efektivní!

Tepelné čerpadlo vzduch/voda
Tepelná čerpadla vzduch-voda získávají teplo z venkovního vzduchu a předávají ho do vodního okruhu. Jejich použití je flexibilnější a lze je instalovat i do stávajících budov. Účinně pracují i při teplotách až -20 °C. Lze je také kombinovat s běžnými radiátory nebo systémy podlahového vytápění. Ve srovnání s jinými tepelnými čerpadly mají nízké investiční náklady.

Kdy má tepelné čerpadlo smysl?
Tepelná čerpadla mají smysl v dobře izolovaných budovách. Jsou vhodná pro využití odpadního tepla a pro klimatizaci a odvlhčování vzduchu.

Jsou také ideální pro novou halu nebo komplexní rekonstrukci, protože splňují požadavky nové legislativy (GEG 2024).

V kombinaci s obnovitelnými zdroji energie, jako jsou fotovoltaické systémy, mohou tepelná čerpadla dále snížit provozní náklady.

Výhody a účinnost
Tepelná čerpadla nabízejí řadu výhod:

Maximální energetická účinnost: moderní tepelná čerpadla pokrývají většinu své energetické potřeby prakticky volnou energií z okolí. To vede ke snížení nákladů na energii.
Šetrnost k životnímu prostředí: Jako regenerační systém využívají tepelná čerpadla obnovitelné zdroje energie a pomáhají snižovat emise CO2.
Všestrannost: Dokážou vytápět i chladit a odvlhčovat, což je činí atraktivními pro mnoho průmyslových aplikací.
Nárok na dotace: Tepelná čerpadla splňují požadavky GEG 2024, a proto mohou být způsobilá pro státní dotace.


Ekologické a udržitelné řešení vytápění
Tepelná čerpadla jsou udržitelným řešením vytápění, protože využívají obnovitelnou energii a snižují emise CO2. Důležitým aspektem je používání chladiv šetrných k životnímu prostředí.

Chladiva jsou látky, které se používají v tepelných čerpadlech pro vytápění a chlazení. Přenášejí teplo z okolního prostředí do topného systému. Chladiva, jako jsou R290 a R32, mají nízký potenciál globálního oteplování a pomáhají snižovat dopad na životní prostředí. Díky tomu jsou tepelná čerpadla ještě šetrnější volbou k životnímu prostředí.

Účinné topné systémy jsou navrženy s ohledem na vysokou účinnost. Díky použití kondenzační technologie a/nebo rekuperace tepla jsou systémy nejen energeticky účinné, ale také pomáhají snižovat dopad na životní prostředí.

Existují také CO2 neutrální řešení, která vůbec nevyužívají fosilní paliva a využívají pouze dostupný venkovní a vnitřní vzduch. Více informací naleznete zde.

Výběr správného systému vytápění haly
Při výběru správného systému vytápění haly jsou rozhodující konkrétní vlastnosti budovy. Mezi ně patří velikost a výška haly, kvalita izolace a stávající infrastruktura, jako je plynová přípojka a elektrická síť. Důležité jsou také požadavky na využití. Ty zahrnují požadovanou teplotu a požadavky na vytápění a chlazení. Klíčovou roli hraje také kvalita vzduchu.

Dalším klíčovým aspektem je energetická účinnost. Je důležité vybrat systémy, které nabízejí vysokou úroveň účinnosti a umožňují využití obnovitelných zdrojů energie. Podle zákona musí topné systémy získávat nejméně 65 % energie z obnovitelných zdrojů.

Systémy vytápění a větrání musí být přizpůsobivé, aby se optimálně přizpůsobily měnícím se podmínkám. To zaručuje maximální účinnost a výkon. Proto jsou často nutná řešení na míru, která splňují specifické požadavky každé budovy. Odborné poradenství může pomoci najít správná řešení, která dokonale kombinují energetickou účinnost, hospodárnost a komfort.
S teplovzdušným generátorem LK GCS (Green Climate System) v kombinaci s tepelnými čerpadly lze sklady a logistické haly vytápět a chladit bez fosilních paliv

Závěr: Je tepelné čerpadlo správnou volbou pro vaši halu?
Výběr správného systému vytápění haly může být rozhodující pro snížení provozních nákladů a zároveň pro minimalizaci ekologické stopy vaší společnosti.

Moderní systémy tepelných čerpadel nabízejí vynikající řešení, které nejen splňuje přísné požadavky směrnice GEG 2024, ale také nabízí možnost využití obnovitelné energie.

Představte si řešení vytápění, které je účinné, úsporné a šetrné k životnímu prostředí - bez použití fosilních paliv, ale díky inteligentnímu využití dostupného vzduchu.

To není sen budoucnosti, ale proveditelná, udržitelná inovace, s níž můžete vytápět halu způsobem neutrálním z hlediska emisí CO2.

Jste připraveni na vytápění haly pomocí tepelného čerpadla? Rádi vám poradíme. Využijte 160 let zkušeností a řešení na míru, které splní vaše požadavky.

Více novinek.


Existují rozumnější opatření pro aktivní účast na ochraně klimatu snižováním emisí CO2 než...

Vytápění hal je pro firmy výzvou, kterou musí zvládnout. Energetická účinnost, udržitelnost a provozní náklady jsou tři rozhodující faktory. V této příručce se dozvíte, jak tepelná čerpadla přispívají k vytápění hal a proč jsou volbou do budoucna.