Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Zpět na seznam

3D měřicí systémy (XENOS) od Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Dotaz na produkt  

Reference

ZEISS XENOS je doma všude tam, kde je požadována maximální přesnost - v měřicích laboratořích výzkumných ústavů, v leteckém průmyslu a v optickém průmyslu. Tento špičkový stroj kombinuje přesnost na hranici technických možností s měřicím rozsahem téměř jednoho metru krychlového.

Inovativní mechanická konstrukce

ZEISS XENOS zaujme novou mechanickou konstrukcí založenou na osvědčeném systému ZEISS CenterMax. Na rozdíl od standardní mostové konstrukce jsou vodicí dráhy Y umístěny na horních bočních stěnách, které oddělují všechny pohyblivé osy od upínacího prostoru. Protože se ve směru Y pohybuje pouze příčný nosník, jsou zde nižší pohyblivé hmotnosti. Ta zůstává po celou dobu konstantní - což je skutečná výhoda ve srovnání s pohyblivým stolem. Snížení hmotnosti a konstantně se pohybující hmoty společně umožňují optimální koordinaci pohonů, pokud jde o zrychlení a maximální rychlost.

Lineární pohony ve všech osách

ZEISS XENOS používá lineární pohony ve všech osách. Výhody: vysoké rychlosti, velmi rychlé zrychlení, vysoká přesnost polohování a pohony bez smykových sil. Ve spojení s měřítky s vysokým rozlišením zajišťuje použití lineárních pohonů v systému ZEISS XENOS velmi vysokou přilnavost dráhy a extrémně vysokou přesnost polohování pod 100 nanometrů. Například výchylka stylusu zůstává konstantnější, což vede k vyšší přesnosti. Další výhoda je patrná při měření zakřivených povrchů: čím spolehlivěji a přesněji stylus sleduje zadanou dráhu, tím přesněji lze určit chyby.

Virtuální centrální pohon

Systém XENOS od společnosti ZEISS je vybaven dvěma lineárními pohony ve směru Y, které jsou synchronizovány prostřednictvím nové technologie vyvinuté společností ZEISS: centrálního pohonu. Ta zajišťuje optimální rozložení síly pohonů v závislosti na poloze osy X. To umožňuje nejnovější generace řídicí jednotky a algoritmu. Je to klíčový prvek maximální přesnosti a nejlepšího možného dodržení dráhy v celém měřicím rozsahu.

Keramika z karbidu křemíku

ZEISS XENOS používá pro části konstrukce stroje důležité z hlediska přesnosti inovativní keramiku z karbidu křemíku. Až dosud se tento materiál pro srovnatelnou velikost nebo přesnost dílů používal jen zřídka. V porovnání se standardní keramikou z oxidu hliníku vykazuje keramika z karbidu křemíku přibližně o 50 % nižší tepelnou roztažnost, až o 30 % vyšší tuhost a o 20 % nižší hmotnost. Ve srovnání s ocelí poskytuje dvakrát větší tuhost při poloviční hmotnosti.

Vylepšené zlato VAST

ZEISS XENOS je standardně dodáván s referenční sondou VAST gold od společnosti ZEISS. Během vývoje systému ZEISS XENOS byl tento výkonný snímač od společnosti ZEISS dále optimalizován pro lepší přesnost a opakovatelnost. Novinkou je také pevnější připojení k beranu u ZEISS XENOS. Zlatý snímač VAST je určen pro stylusy dlouhé až 800 milimetrů a stylusy o hmotnosti až 500 gramů, včetně asymetrických konfigurací stylusů.

Optimalizovaná vzduchová ložiska

Nová vzduchová ložiska s ještě pevnějším spojením zvyšují stabilitu, a proto umožňují lepší přesnost.

Vylepšená konstrukce elektroniky

Vliv pohyblivých kabelů na přesnost všech souřadnicových měřicích strojů byl zřetelně snížen díky vylepšenému oddělení a nové koncepci elektroniky s decentralizovanými moduly. Nové metody přejímky počítačem podporované přesnosti (CAA) a dodatečné korekce CAA hrají stále důležitější roli při dosahování maximální přesnosti.

Dotaz na produkt  

Další produkty v sekci 3D měřicí systémy

3D měřicí systémy (CONTURA)

Referenční stroj v kompaktní třídě

CONTURA - široká platforma společnosti ZEISS pro flexibilní, spolehlivé a nekompromisní zajištění kvality. Nejnovější generace je ještě p...

3D měřicí systémy (ACCURA)

Řešení, které roste s vámi

Jsou výkon a přesnost vašimi hlavními prioritami? Díky široké škále konfigurací lze ZEISS ACCURA přizpůsobit vašim potřebám - a rozpočtu. Díky mo...

3D měřicí systémy (MMZ T)

Fascinující kombinace rozsahu měření a přesnosti.Ideální pro velká ozubená kola.

S měřicím rozsahem až 14,8 m³ je řada MMZ T největším ze stolních měřicích strojů typu...

3D měřicí systémy (MMZ E)

Ideální pro nakládání velkých dílů pod omítku.

Portálové měřicí stroje MMZ E jsou ideální pro kontrolu obrobků přepravovaných podlahovými dopravníky, protože nabízejí otevř...

3D měřicí systémy (MMZ G)

Bezkonkurenční velikost

Velké můstkové stroje řady MMZ G splňují nejvyšší nároky: mají největší měřicí rozsah ze všech měřicích strojů nabízených společností Carl Zeiss a b...