Katalog

GEMÜ Gebr. Müller Apparatebau GmbH & Co. KG

GEMÜ Gebr. Müller Apparatebau GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

GEMÜ Gebr. Müller Apparatebau GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

08.02.2023 01:02

Tlumič pulzací GEMÜ 652: hygienické řešení proti tlakovým rázům v systémech

Společnost GEMÜ, specialista na armatury z Ingelfingenu, vyvinula tlumič pulzací GEMÜ 652. Je založen na osvědčené technologii membránových ventilů a je vhodný i pro použití ve sterilních aplikacích. To znamená, že jej lze zcela vypustit a je možné jej použít pro CIP/SIP, pokud je dodržen stanovený úhel natočení.

K tlakovým rázům dochází v mnoha výrobních zařízeních neúmyslně, například při zapnutí čerpadel, při změně teploty uzavřených kapalin nebo při rychlém přepnutí ventilů. Otevření ventilů může také vést k tlakovým rázům, pokud je přívod média na vyšší úrovni a sloupec kapaliny do níže položených částí zařízení se náhle začne pohybovat.

Tyto tlakové rázy mohou způsobit poškození součástí zařízení, jako jsou filtry, senzory, čerpadla nebo potrubí. Stejně tak mohou tlakové rázy způsobit krátkodobé neúmyslné otevření uzavíracích ventilů. To může vést ke kontaminaci média. V nejhorším případě to může mít za následek prostoje kvůli nutným opravám nebo ztrátu produktu.

GEMÜ uvedla na trh nový tlumič pulzací GEMÜ 652 jako řešení tohoto problému. Je navržen tak, aby v určitém pracovním rozsahu uvolňoval co největší objem, a tím absorboval a kompenzoval tlakový ráz. Těleso nemá těsnicí pás, a proto není vhodné pro uzavírání médií. Skutečný expanzní objem je uvolňován pohyblivou membránou.
Použití různých velikostí aktuátorů a pružinových sestav umožňuje nastavit pracovní rozsah a kompenzovatelný objem. Zvýšení expanzního objemu lze dosáhnout sériovou instalací několika tlumičů pulzací.

Přípojka regulačního vzduchu slouží pouze k montáži. K provozu není potřeba žádný řídicí vzduch, protože funkce je řízena výhradně silou pružiny.

Pulzní klapka GEMÜ 652 je k dispozici ve jmenovitých velikostech DN 15 až DN 80 (velikost membrány 25 až 80). Pro zajištění velké flexibility aplikací jsou těleso ventilu a membrána k dispozici v různých materiálech a provedeních. Díky použité technologii membránového ventilu výrobek standardně splňuje běžné normy potravinářského a farmaceutického průmyslu, jako jsou BSE/TSE, FDA, USP třídy VI a VO (ES) č. 1935/2004.

Více novinek.

Podle průzkumů mezi zaměstnanci je trvalé, a tedy bezpečné zaměstnání na prvním místě v žebříčku...

Technologická společnost GEMÜ se sídlem v Ingelfingenu otevřela u příležitosti 60. výročí svého založení v červnu 2024 v průmyslovém parku Hohenlohe nové prestižní sídlo společnosti
Šoupátka GEMÜ řady GEMÜ R480 Victoria a kulový kohout GEMÜ B20 získaly schválení DVGW pro plyn.