Katalog

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

07.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH: Zemědělští roboti zachrání budoucnost zemědělství

Autonomní zemědělští roboti (agroboti) jako prostředek boje proti rostoucí poptávce po potravinách a nedostatku kvalifikované pracovní síly na zemědělském trhu

Zvedající se prach z kombajnu, který za horkého letního dne vytahuje ječmen, je známý obrázek, ale co se stane, když není po ruce žádný dělník, který by sklidil úrodu? Je jasné, že rostoucí poptávku po potravinách rostoucí populace v kombinaci s přetrvávajícím nedostatkem kvalifikované pracovní síly lze uspokojit pouze nárůstem autonomně řízených systémů.

Na trhu intralogistiky je téma autonomie v posledních letech v centru dění. Toto know-how lze nyní využít k automatizaci opakujících se úkonů v rámci každodenní zemědělské práce. Dávkování, uchopování, nastavování, umísťování - to jsou všechno úkony, které se provádějí jak v průmyslovém prostředí, tak v zemědělství. Ať už se jedná o manipulaci s plastovým granulátem nebo osivem, surovinou nebo sklizní potravin, pro technologii, která stojí za aplikací, není důležitý materiálový produkt. Díky tomu lze stávající koncepty z průmyslové automatizace snadno přenést do zemědělské techniky.

Právě na tuto oblast se společnost Dunkermotoren zaměřila a nabízí dlouholeté zkušenosti. Inteligentní BLDC motory s integrovanou elektronikou se již mnoho let používají pro provoz v autonomně řízených vozidlech v intralogistice a nyní je lze využít k realizaci konceptu inteligentního zemědělství, jen s drobnými úpravami, aby odolaly náročným podmínkám prostředí v zemědělství.

Základ autonomních zemědělských robotů

Základem pro autonomní provádění pohybových úloh jsou decentralizované řídicí jednotky a propojení cloudových platforem. Inteligentní elektromotory s rozhraním CANopen nebo Ethernet poskytují rozhodující data pro pohyb robota. Díky předem definovaným parametrům pohybu vede analýza těchto dat k požadované reakci robota.

V jaké situaci musí robot provést, jet nebo se polohovat, je definováno prostřednictvím jeho MotionCode. MotionCode, řídicí program motoru společnosti Dunkermotoren, řídí robota a říká mu, jaké úkoly musí provést nebo do jaké polohy se má pohybovat. Běží přímo na integrované elektronice motoru, která je zabudovaná v pouzdře převodového motoru, čímž se šetří cenné místo v konstrukci robotů.

Programování se snadno provádí v jazyce C nebo jej mohou převzít přímo specialisté společnosti Dunkermotoren z IIoT značky nexofox. Pokud je v provozu více robotů, umožňuje nexofox také monitorování celých flotil. Lze tak přesně vyhodnocovat tření, opotřebení, ujeté a plánované trasy. V případě plánované údržby lze přesně určit aktuální polohu a stav systému.

Díky připojení ke cloudu a integraci do stávajících systémů je možný vzdálený přístup k datům z libovolného místa.

Můžete se soustředit na svou hlavní činnost, zatímco Dunkermotoren a nexofox se postarají o zbytek. Tímto způsobem společně přispíváme k realizaci nových konceptů inteligentního zemědělství a zajišťujeme, aby byla v budoucnu pokryta rostoucí poptávka po potravinách - navzdory nedostatku kvalifikovaných pracovníků a rostoucímu počtu obyvatel.

TEnergetická účinnost jako další přínos

Představte si zemědělského nebo krmného robota na vaší síťové farmě budoucnosti. Jak musí váš systém vypadat z hlediska funkčnosti?

Kromě autonomie musí být koncepty budoucnosti prostorově úsporné a dlouhodobě odolávat drsným podmínkám prostředí na farmě. Aby byly splněny rostoucí požadavky v oblasti energetické účinnosti, měl by být provoz také co nejúspornější.

Protože elektronika inteligentních robotů Dunkermotors je integrována přímo do krytu motoru, mohou být zemědělské roboty navrženy tak, aby byly mimořádně kompaktní. Elektronika navíc přebírá široké oblasti sledování a vyhodnocování dat, což vede k volné počítačové kapacitě celého systému a úspoře energie při stejném rozsahu funkcí.

Existuje však ještě jedna výhoda: Díky integraci do krytu motoru jsou citlivé elektronické komponenty chráněny před vlivy okolního prostředí. Samotné pouzdro je vyrobeno z oceli nebo hliníku. Díky volitelné povrchové úpravě může celý pohon dosáhnout stupně krytí až IP69K. Díky tomu je váš autonomní systém ideální pro použití ve stodole nebo v terénu.

V neposlední řadě mají elektromotory vysokou hustotu výkonu, což znamená, že lze použít malé motory s vysokou účinností. Tím se snižují energetické nároky zemědělských robotů, což jim umožňuje překonávat větší vzdálenosti a poskytuje vám skutečné úspory nákladů.

Ať už v chovu zvířat nebo v náročných polních aplikacích - pojďme společně realizovat robustní a trendy určující řešení pro zemědělství.

Více novinek.

Nová řídicí jednotka 4Q od společnosti Dunkermotoren nabízí vysoký výkon za dostupnou cenu
Dunkermotoren otevírá cestu k plně automatizované a digitalizované intralogistice

22.08.2024 01:00

Bezpečnost vždy na očích

Bezpečnostní knihovna SISTEMA pro inteligentní motory dPro společnosti Dunkermotoren s ST...

Společnost Dunkermotoren, značka AMETEK, je hrdá na to, že může pohánět závodní vůz týmu Milhagem z univerzity Minas Gerais svým bezkartáčovým stejnosměrným motorem
Společnost Dunkermotoren vydává nové číslo svého časopisu Motion Journal "mo

Ve dnech 14. až 17. května 2024 se v Amsterdamu uskuteč...