Katalog

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

28.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH - Více nezávislosti na globálních dodavatelských řetězcích

V nejisté době je pro společnosti obzvláště důležité, aby pečlivě kontrolovaly své dodavatelské řetězce z hlediska rizik. V roce 2023 společnost Dunkermotoren, značka AMETEK, investovala velké prostředky do opatření na snížení geografické závislosti při výrobě motorů.

Tím společnost významně přispívá k bezpečnému zásobování svých zákazníků.

Zpět na lokální trh - Přizpůsobený dodavatelský řetězec pro magnety ze vzácných zemin
Vzácné zeminy, jako je neodym a dysprosium, se dnes obecně používají při výrobě zvláště silných magnetů. Těžba těchto surovin, stejně jako výroba samotných magnetů, probíhá téměř výhradně na Dálném východě. V důsledku toho je většina výrobců motorů závislá na dodávkách jednotlivých, vzdálených dodavatelů. Ve společnosti Dunkermotoren se vzácné magnetické materiály používají zejména v synchronních motorech řady BG a lineárních motorech řady SL. Aby se výrobce pohonné techniky vyhnul vážným výpadkům v dodávkách, zahájil již v roce 2020 program na snížení této závislosti. Například již v roce 2023 mohl přejít u první řady na magnety ze vzácných zemin, jejichž podíl recyklovaných materiálů ve výrobním procesu přesahuje 75 %. A nejlepší na tom je, že výkon ani další klíčové vlastnosti motoru nejsou tímto přechodem nijak ovlivněny.

Je možné se bez nich obejít?
Kromě zajištění dodávek kritických materiálů společnost Dunkermotoren v současné době vyvíjí bezkartáčové stejnosměrné motory, které vůbec nevyžadují žádné vzácné zeminy. Tyto motory zatím nedosahují stejné hustoty výkonu jako srovnatelné motory s magnety ze vzácných zemin, a proto prozatím nebudou zařazeny do standardního portfolia. V případě omezení dodávek by tato alternativa byla k dispozici rychle a ve velkém množství. Alternativou pro širokou škálu aplikací jsou také kartáčované stejnosměrné motory s feritovými magnety z Evropy z portfolia Dunkermotoren a univerzální motory zcela bez magnetů. A aby bylo možné v budoucnu nabídnout ještě více, ještě udržitelnějších možností, společnost Dunkermotoren úzce spolupracuje s partnery, kteří se věnují vývoji alternativních koncepcí motorů a magnetických materiálů.

Flexibilní díky modularitě
Klíčovou součástí inteligentních servomotorů od společnosti Dunkermotoren jsou integrované řídicí jednotky založené na vlastní "Motor Control Platform" (MCP). MCP je modulární koncepce, která se používá ve všech inteligentních BG motorech a v některých externích elektronických prvcích od společnosti Dunkermotoren a umožňuje programování různých parametrů a bezpečnostních funkcí.

Mnoho použitých elektronických komponent lze v případě nedostatků v dostupnosti poměrně snadno vyměnit. Obtížně nahraditelné jsou však například mikrokontroléry, integrované obvody ovladačů a spínací regulátory. Pro rok 2023 si společnost Dunkermotoren stanovila za cíl snížit riziko dostupnosti zejména mikrokontrolérů.

Ty jsou srdcem řídicí elektroniky. K dosažení tohoto cíle se společnost Dunkermotoren rozhodla pro strategii více čipů, která umožňuje větší nezávislost na jednotlivých výrobcích. Modulární struktury MCP umožňují výrobci používat alternativní mikrokontroléry napříč všemi řadami s přijatelným úsilím.

Zpět ke kořenům - nákupy na prahu
Magnety a elektronika jsou z hlediska globálních závislostí jistě nejkritičtějšími komponenty. Úzké vztahy s evropskými dodavateli jsou však pro společnost Dunkermotoren důležité i v případě dalších komponent. Německý výrobce pokračuje v tomto regionálním zaměření i při výrobě svých motorů - a vyrábí tam, kde je produkt potřeba. Od roku 2023 se například všechny motory prodávané v Evropě také vyrábějí výhradně v evropských závodech. Motory z čínského závodu se prodávají výhradně v Asii. Také materiály, které se tam používají, se ve stále větší míře získávají z místních zdrojů. Tímto způsobem společnost Dunkermotoren snižuje globální závislost na jednotlivých dodavatelích a minimalizuje přepravní trasy a časy, aby mohla svým zákazníkům nabídnout co nejlepší bezpečnost dodávek a zároveň snížit svou ekologickou stopu.

Více novinek.

Nová řídicí jednotka 4Q od společnosti Dunkermotoren nabízí vysoký výkon za dostupnou cenu
Dunkermotoren otevírá cestu k plně automatizované a digitalizované intralogistice

22.08.2024 01:00

Bezpečnost vždy na očích

Bezpečnostní knihovna SISTEMA pro inteligentní motory dPro společnosti Dunkermotoren s ST...

Společnost Dunkermotoren, značka AMETEK, je hrdá na to, že může pohánět závodní vůz týmu Milhagem z univerzity Minas Gerais svým bezkartáčovým stejnosměrným motorem
Společnost Dunkermotoren vydává nové číslo svého časopisu Motion Journal "mo

Ve dnech 14. až 17. května 2024 se v Amsterdamu uskuteč...