Katalog

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

18.01.2024 01:01

Využití počítačové tomografie k nahlédnutí miliony let zpět do historie Země

Deska sedimentu z holštejnské skály měla být analyzována na obsah fosilií pomocí počítačové tomografie. Technologie CT přinesla výsledky, které nikdo nečekal.

Geologické vědy, a zejména paleontologie, otevírají okna do minulosti naší planety a poskytují informace o změnách našeho životního prostředí v průběhu milionů let. Druhy, které pravděpodobně již dávno vyhynuly, vykreslují obraz života dávno před vznikem lidstva v prostředí a vegetaci, které se drasticky liší od dnešního. Naši představivost inspirují nejen nálezy dinosaurů, ale také zkameněliny v mikrometrovém rozmezí, které dokládají obrovské změny, jimiž naše planeta prošla. A my žasneme nad tím, jaké poznatky vědci již získali a jaké závěry lze vyvodit o naší budoucnosti.

Dr. Ulrich Kotthoff, vedoucí paleontologického oddělení Leibnizova institutu pro analýzu změn biodiverzity v Hamburku, a tým vědců z oddělení mikropaleontologie hamburské univerzity Foraminifera.eu Labs a LIB nedávno navštívili továrnu na aplikace Comet Yxlon, aby se přesvědčili, co může dnešní rentgenová technologie udělat pro jejich výzkum. Sedimentární deska holštýnské horniny, speciálního pískovce vyskytujícího se především ve východním Šlesvicku-Holštýnsku, měla být analyzována na obsah fosilií pomocí počítačové tomografie.

Dosud se takový výzkum prováděl především destrukcí horniny, což však vždy s sebou nese riziko poškození zkamenělin, které obsahuje. Nedestruktivní zkoumání je proto atraktivní alternativou, pokud lze dosáhnout potřebného rozlišení. Nové technologické možnosti skutečně dokázaly přinést výsledky, které nikdo neočekával: Nejenže byli jasně viditelní větší plži, ale také nahromadění milimetrových schránek foraminifer. Foraminifera jsou jednobuněčné organismy, které se vyskytují v mořských biotopech, jako jsou oceány nebo slané bažiny. Nejstarší nalezené foraminifery jsou staré asi 540 milionů let. Vědci mohou z jejich schránek vyčíst i ty nejmenší změny v příslušných podmínkách prostředí a nahlédnout tak daleko do minulosti, pokud jde o klima a vývoj moří.

Více novinek.

od 24.01. - 26.01.2024

Nepcon Japonsko 2024

Na letošním veletrhu Productronica přijdeme s novinkou a v úterý 14. listopadu v 15 hodin na našem stánku B2.454 představíme náš nový 3D rentgenový systém, který jsme vyvinuli speciálně pro náročný trh s polovodiči.

vzestup e-mobility způsobil v posledních letech obrovský růst trhu s bateriemi, který nemá konce....

Z Yxlonu se stává Comet Yxlon. Na letošním veletrhu Control ozn&aacut...

Yxlon se stává kometou Yxlon. Na letošním veletrhu Control oznámil výrobce rentgenových a CT kontrolních systémů, že s účinností od 8. září 2022 změní svůj název na Comet Yxlon. Nová značka podtrhuje dlouholeté spojení společnosti Yxlon se společností Comet, přední světovou společností v oblasti inovativních technologií zaměřenou na plazmovou a rentgenovou technologii