Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Souřadnicová měřicí souprava ZEISS PRISMO nové generace zkracuje dobu trvání měřicího programu o 74 procent

ZEISS a Starrag vstupují do nové éry zajišťování kvality v leteckém průmyslu

Společnost ZEISS předvádí výkonnost nové souřadnicové frézky ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis v rámci pilotního projektu realizovaného ve společnosti Starrag: Souřadnicová frézka vybavená balíčkem ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications boduje vysokou přesností měření a vysokou produktivitou. Výrazné zkrácení doby definování osy otočného stolu o 80 % a optimalizovaná spolupráce se softwarem ZEISS CALYPSO jsou jen některé z mnoha výhod.

Společnost Starrag Group se sídlem ve švýcarském Rorschacherbergu vyrábí obráběcí centra pro výrobní řešení, která pracují s lopatkami turbín, lopatkami a dalšími součástmi. Hlavním zaměřením jsou aplikace v leteckém průmyslu. Přesnost je v tomto odvětví klíčová a požadavky na přesnost měření se v posledních letech značně zpřísnily. Rostoucí a velmi různorodé potřeby zákazníků po celém světě vyžadují, aby společnost Starrag poskytovala vysoce efektivní měření, která poskytují velmi rychlé, vysoce přesné a snadno reprodukovatelné výsledky.

V tomto pilotním projektu byl ve zkušební laboratoři použit přístroj ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis, který prováděl klíčová a náročná měření. Výsledky měření udělaly na společnost Starrag velký dojem. Roland Ziltener, vedoucí oddělení řízení kvality ve společnosti Starrag, to vyjádřil ve zkratce: "Tradičně je přesnost v měřicí technice pomalá. Ale u souřadnicových měřicích strojů ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s akceleračním režimem ZEISS CMM pro letecké aplikace je tomu přesně naopak." Ziltener s úsměvem vysvětluje: "Jeho zákazníci vždy reagují "fascinovaně a lehce šokovaně", když vidí, jak přesně a rychle tato nová generace souřadnicových měřicích strojů pracuje.

Roland Ziltener Head of Quality Management, Starrag Group Rychlost a přesnost si dříve poněkud odporovaly, dokud jsme nenainstalovali novou generaci ZEISS PRISMO fortis.
Nový přístup k aplikacím s otočným stolem
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis je vybaven vysoce dynamickým otočným stolem, který výrazně zkracuje dobu měření. Balíček ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications také kombinuje dvě možnosti měření na otočném stole ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) a ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Zlepšením rychlosti polohování otočného stolu a rychlosti definování osy nabízejí nový přístup k aplikacím s otočným stolem. ZVRA zkracuje dobu definování osy z 60 na 12 sekund. To znamená pozoruhodnou úsporu času 80 % v procesu, který společnost Starrag provádí u každého obrobku. Vyšší rychlost polohování také znamená, že je zapotřebí méně sond. To znamená, že měření je nejen rychlejší, ale také flexibilnější. Z hlediska vzájemné podpory si společnosti ZEISS a Starrag vyměnily data o geometrii a spolupracovaly na vývoji efektivních řešení pro sledování kontur, která dokáží ještě lépe zpracovávat obtížné geometrie. Společnost ZEISS rovněž pomáhala společnosti Starrag v praxi školením a podporou.

Implementace nového řešení na místě proběhla hladce. Společnost Starrag se v této souvislosti mohla opřít také o své dlouholeté zkušenosti se softwarem ZEISS CALYPSO. Například jednoduché teach-in programování obrysů je již zaručeno a podle Ziltenera nebylo seznámení týmu s nejnovější verzí softwaru a různými upgrady nového ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis "vůbec obtížné". Společnost Starrag se nespoléhá pouze na jednoduché vyhodnocování obrobků jako vyhovující/nevyhovující, ale také na kvalitní zpětnou vazbu pro určení výkonnosti stroje: ZEISS CALYPSO tyto požadavky splňuje, protože poskytuje vysoce přesné a opakovatelné výsledky a zároveň poskytuje data a grafiku potřebnou pro další vývoj. Jednoduchou analýzou výsledků software usnadňuje komunikaci mezi společností Starrag a dodavateli, protože poskytuje "velmi dobrý základ pro diskusi" o odchylkách a řešeních.

Měření je nyní o 74 % rychlejší s dostatečnou přesností
Pilotní projekt především prokázal jasné zvýšení produktivity. Ziltener poznamenává, že společnost Starrag může měřit více komponentů za kratší dobu a "se stejnou přesností, jakou jsme měli předtím". Nejzřetelnějším příkladem zvýšení produkce je skutečnost, že společnost Starrag potřebuje o 74 % méně času na dokončení standardního programu měření lopatek turbín. Dříve program trval 4 minuty a 30 sekund, přičemž důraz byl kladen na opakovatelnost. Dnes trvá pouhých 70 sekund a poskytuje přesné a reprodukovatelné výsledky. To dává společnosti větší flexibilitu při výběru parametrů a obrobků, které se mají měřit. S velkým počtem měřených lopatek turbín a profilů se výhody výrazně zvyšují. Ziltener vysvětluje, že nová generace ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s vysokou přesností měření při vysoké rychlosti "ohromuje všechny koncové zákazníky na stavbě", protože tyto dvě vlastnosti byly dříve vždy považovány za protichůdné.

Podle Ziltenera nová funkce ZEISS PowerSaver "masivně přispívá k naší schopnosti šetřit energii" - což je výhoda udržitelnosti, která je o to důležitější vzhledem k současné energetické krizi. Funkce ZEISS PowerSaver se snadno ovládá a stačí ji naprogramovat pouze jednou. Tato funkce snižuje spotřebu na nulu během uživatelem definovaných odstávek a pracuje automaticky na pozadí. Díky novému systému založenému na laseru lze v případě nebezpečí automaticky snížit otáčky a poté je opět zvýšit.
Tato kombinace bezpečnosti a výkonu zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti provozu, která je samozřejmě pro společnost Starrag klíčovou prioritou. Nakládání a obsluha jsou tedy nejen bezpečné, ale také nekomplikované a pohodlné pro obsluhující personál. V neposlední řadě nová generace řady ZEISS PRISMO zaujme řadou ergonomických inovací, jako je například štíhlejší ovládací panel se speciálním držákem pro lepší manipulaci s obrobky a celkově lepší přístupnost.

Se souřadnicovou soupravou ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s režimem zrychlení ZEISS CMM pro letecké aplikace se společnost Starrag zaměřuje na další dlouhodobý úspěch v oblasti zajištění kvality. Pro společnost to není jen otázka dosažení určitých výsledků pro konkrétní obrobek. "Musíme být schopni tyto výsledky a data interpretovat" a následně "o nich diskutovat s našimi interními i externími partnery," říká Ziltener. Díky softwaru ZEISS CALYPSO podporuje pilotní projekt jednoduchou dokumentaci a vizualizaci výsledků, a to i pro neodborníky. Vícevrstvá koncepce softwaru ZEISS CALYPSO zpřístupňuje tyto funkce širokému okruhu lidí. Software zároveň nabízí podrobnější možnosti pro specializovanější uživatele. Závěr: Společnost Starrag již tímto pilotním projektem nastavila nové standardy v oblasti zajištění kvality. Úzká spolupráce se společností ZEISS, která je založena na vzájemné výměně, nabízí do budoucna velký potenciál rozvoje.

Více novinek.

Buďte v obraze v dynamickém světě automobilového průmyslu a elektromobility! Získejte exkluzivní...

Diamanty pro metrology

Chcete sondu, která nevykazuje žádné nánosy materiálu ani u mě...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Pro těžké, velké a objemné komponenty


Rozsah pou...

18.03.2024 01:55

Dny inovací kvality ZEISS
Digitální akce od 15. do 19. dubna 2024

25.02.2024 01:35

Význam teploty obrobku

Teplota ovlivňuje všechny součásti zapojené do procesu měření. Zvláště důležitou roli zde hraje r...

ZEISS PRISMO je již více než 30 let jedním z nejpřesnějších souřadnic...