Katalog

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

16.05.2022 01:05

Ekonomičtější práce s modulárními čerpadly

Spolehlivá extrakce surovin pro výrobu mýdla

Pro výrobu mýdel je třeba zajistit různé základní suroviny pro další automatické zpracování v závislosti na receptuře. Paleta sahá od lehkých olejů nebo parfémových základů přes polotuhé tuky a barevné suspenze až po houževnaté vosky. Po ukončení výroby je třeba zlikvidovat někdy korozivní a abrazivní zbytky. Modulární a robustní bubnová a vzduchová membránová čerpadla jsou vhodná pro všechny tyto aplikace, protože šetrně a spolehlivě dopravují nejrůznější média.

Dnes se naprostá většina variant mýdel vyrábí podle speciálních receptur z mnoha jednotlivých složek. Začíná to výběrem surovin pro vlastní proces zmýdelňování a pokračuje přísadami, jako jsou pečující látky, barvicí pasty nebo vosky a dokonce i parfémové složky. Všechny složky mají různé vlastnosti, pokud jde o viskozitu, chemické vlastnosti nebo bod vzplanutí. Přesto musí být spolehlivě a bezpečně dodávány do automatické výroby z dodávkových kontejnerů. Skupina Kappus, tradiční společnost založená v roce 1848, vyrábí ročně 20 000 tun základního mýdla. Za tímto účelem se společnost spoléhá na osvědčená výtlačná čerpadla Flux pro výrobu tuhého mýdla ve svém závodě v Heitersheimu, protože modulární konstrukce čerpadla a pohonu umožňuje vždy nastavit správnou konfiguraci čerpadla pro příslušné médium.

Flexibilní čerpadla dopravují širokou škálu surovin
Moderní výroba mýdla je z velké části automatická a míchá jednotlivé složky na požadovaný výchozí produkt podle specifikací. Za tímto účelem je třeba příslušné suroviny a přísady, které se dodávají v různých nádobách, převést do výrobních nádrží. Navzdory rozmanitosti látek se u výrobce mýdla v Heitersheimu používají pouze tři různé modely čerpadel. Ulrich Kneip, vedoucí technologického oddělení společnosti Kappus, vysvětluje proč: "Dvě sudová čerpadla typu F 430 S a FP 42 4S a vzduchem poháněné membránové čerpadlo FDM 25 S/TT z nerezové oceli nám poskytují potřebnou šířku pásma pro všechny látky používané ve výrobě, a tím výrazně snižují nároky na skladování náhradních dílů, návody k obsluze a rezervní čerpadla. Díky modulární konstrukci vlastního čerpadla a hnacího motoru můžeme v případě potřeby rychle vyměnit i jednotlivé díly. V případě potřeby lze například běžný pohon rychle vyměnit za nevýbušný model nebo použít výkonnější motor pro vysoce viskózní kapaliny, aby bylo dosaženo požadovaného průtoku. Kromě snadné výměny motoru je výhodou, kterou nelze podceňovat, také rychlá demontáž za účelem čištění, aby bylo možné pružně reagovat na měnící se komponenty výrobku."

Sofistikovaná technologie čerpadel
Modulární systém nabízí pohony čerpadel od jednoduchých komutátorových motorů přes bezkartáčové motory pro prakticky bezúdržbový nepřetržitý provoz až po třífázové převodové motory nebo pohon stlačeným vzduchem. Na přání lze motory dodat také s regulací otáček, např. pro plynulou regulaci průtoku v libovolném okamžiku. Všechny pohony jsou umístěny na horní části hřídele hnacího hřídele v obou čerpacích jednotkách a utaženy pouze jednou maticí. Díky tomu je lze snadno a rychle vyměnit na
. V závislosti na modelu čerpadla, médiu a pohonu lze s elektrickými pohony dosáhnout až 220 l/min při tlaku až cca 26 mWS (cca 2,6 bar). Vzduchový motor dosahuje rychlosti cca 240 l/min při 30 mWS (cca 3 bary). Geometrie sání modelu FP 425 je navržena pro malé zbytkové objemy a umožňuje např. vyprázdnění sudů na více než 99 %, tj. téměř úplně. Pro výrobu mýdla se osvědčily zejména dva modely čerpadel: model F 430 S s mechanickou ucpávkou hnacího hřídele a bezucpávkové provedení typu FP 424 S se speciálně navrženým vedením hřídele. Všechna čerpadla používaná ve společnosti Kappus při výrobě mýdla jsou vyrobena z nerezové oceli o speciální délce 1 500 mm (standardní délka je 1 200 mm pro IBC), takže je lze používat univerzálně. V případě potřeby se používají také materiály jako polypropylen, polyvinylidenfluorid, např. pro speciální korozivní nebo žíravá média.

Dlouhá životnost
U obou čerpadel vnější výtlačná trubka uzavírá vnitřní vodicí trubku hnacího hřídele. Pro funkci čerpadla je důležité dobré, hladce pracující ložisko hnacího hřídele. V tomto případě používají specialisté na čerpadla dva různé přístupy v závislosti na médiu: U modelu s mechanickou ucpávkou je vodicí trubka s hřídelí dole, přímo na čerpadle, utěsněna proti pronikajícímu médiu. Samotná hřídel je uložena a vedena v několika kluzných ložiskách vložených do vnitřní trubky. To také umožňuje například čerpání vosku, který byl zahřátý na 85 °C, aby se snížila jeho viskozita. Naproti tomu model bez těsnění pracuje s vodicím ložiskem ve tvaru spirály ve vnitřní trubce, které je umístěno přibližně uprostřed hřídele. Během provozu se pronikající médium vrací zpět do otevřeného prostoru podobně jako Archimédův šroub. Díky tomu je tato konstrukce obzvláště vhodná pro nízkoviskózní, dokonce i agresivní a rychle tekoucí kapaliny, které netvrdnou ani nekrystalizují. Tato konstrukce zabraňuje tvorbě nežádoucích usazenin uvnitř čerpadla, a tím výrazně prodlužuje jeho životnost. Oba modely čerpadel lze snadno rozebrat na jednotlivé součásti pro snadné čištění.

Membránové čerpadlo přebírá likvidaci
Pro přípravu louhu jsou naopak nutné jiné vlastnosti čerpadla. Z tohoto důvodu se používá robustní membránové čerpadlo z nerezové oceli se vzduchovým pohonem s výtlačným tlakem až 178 l/min při 8 barech. Přečerpává odpadní kapalinu ze sběrné jímky do mezizásobníku, kde se zpracovává. Čerpadlo si bez problémů poradí i s abrazivními částicemi, a proto je ideální pro likvidaci odpadu. Bezpečné čerpadlo se suchým chodem je samonasávací a nevadí mu ani zaplavení.
Bezolejový provoz umožňuje použití nejen při výrobě mýdla, ale také ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu a v aplikacích s odpadními vodami, kaly, chlorovými bělidly, čisticími prostředky atd. V závislosti na použití je čerpadlo vyrobeno z hliníku, nerezové oceli, PP nebo polyvinylidenfluoridu. Navzdory rozmanitosti látek, které se při výrobě mýdla čerpají, postačují pro čerpání ve výrobě pouze tři univerzálně použitelná čerpadla a několik modelů motorů. Modulární konstrukce umožňuje systémy
vždy nastavit tak, aby hotové čerpadlo bylo vhodné pro čerpaný materiál. Náklady na údržbu, zásoby náhradních dílů a v neposlední řadě i administrativní náklady, např. na nezbytné návody k obsluze, jsou sníženy na minimum.

Více novinek.

Co je to KLIMAfit?
V rámci projektu KLIMAfit, který je v souladu se směrnic...

22.11.2023 09:00

Flux Pumps na Brau Beviale
od 28.11.2023.-.30.11.2023

SUR/FIN NASF



Cleveland, Ohio/USA Vystavovatel: FLUX Pumps Corporation USA

...
Společnost FLUX-GERÄTE GMBH získala pečeť "Zaměstnavatel budoucnosti"