Katalog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

Cenu Eppendorf pro mladé evropské badatele 2023 získal Maurice Michel, Švédsko

Hamburská společnost Eppendorf SE, která se zabývá vědami o živé přírodě, letos již po osmadvacáté uděluje prestižní cenu za výzkum. Nezávislá porota, které předsedal profesor Reinhard Jahn, vybrala jako vítěze ceny Eppendorf Award for Young European Investigators 2023 Dr. Maurice Michela z laboratoře Science for Life, Karolinska Institutet, Stockholm, Švédsko.


Maurice Michel, narozený v roce 1986, obdrží cenu ve výši 20 000 eur za svůj výzkum umělých funkcí DNA opravných enzymů pro léčbu nemocí. Dr. Michel ukázal, že navázání malé molekuly na aktivní místo enzymu opravujícího DNA nejen zvyšuje jeho aktivitu, ale také ho podněcuje k provedení reakce, která se u volného proteinu nevyskytuje, což vede ke zlepšení oprav DNA po oxidačním poškození.


"Tyto převratné objevy mohou mít dalekosáhlé využití při léčbě rakoviny nebo degenerace související s věkem," uvedli porotci.

Maurice Michel: "Je to pro mě nesmírná čest a cítím se poníženě, že mi byla udělena cena Eppendorf Award 2023. Nebylo by to možné bez přispění a ducha mnoha vědců, ať už kolegů nebo spolupracovníků, stejně jako mentorů a neuvěřitelné rodiny, kterou nazývám svou. Ocenění je uznáním možností libovolné manipulace s enzymatickými funkcemi v živých buňkách. Pomocí organokatalyzátorů s malými molekulami jsme do enzymu instalovali nové biochemické reakce a podařilo se nám tak přepsat dráhu opravy excize bází. Náš výzkum se nyní zaměřuje na rozšíření této technologické základny zkoumáním dalších enzymů a pochopení biochemických reakčních drah a jejich biologických důsledků. Přesměrování nebo snížení oxidačního poškození DNA v závislosti na individuálních potřebách by mohlo sloužit jako nová strategie pro vývoj přesných terapeutik budoucnosti."


Slavnostní předání ceny se uskutečnilo 22. června 2023 v Advanced Training Center of the European Molecular Biology Laboratory (EMBL) v německém Heidelbergu.



Další informace o způsobu podávání přihlášek, kritériích výběru a předchozích vítězích ceny Eppendorf Award for Young European Investigators naleznete na www.eppendorf.com/award.


Cenou Eppendorf Award for Young European Investigators, která byla založena v roce 1995, společnost Eppendorf SE oceňuje vynikající práci v biomedicínském výzkumu a podporuje mladé vědce v Evropě do 35 let. Cena Eppendorf je udělována ve spolupráci s vědeckým časopisem Nature. Vítěze ceny vybírá nezávislá komise ve složení Prof. Reinhard Jahn (Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences, Göttingen, Německo), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, Velká Británie), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Velká Británie), Ben Lehner (Wellcome Sanger Institute, Cambridge, Velká Británie ; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Španělsko) a Laura Machesky (University of Cambridge, Velká Británie).



























Více novinek.

S přístrojem Mastercycler® X40 bude vaše každodenní laboratorní rutina nejen spolehlivá a efe...

Společnosti Takara Bio Inc (Takara Bio) a Eppendorf SE, dvě přední společnosti v oboru přírodních věd, s potěšením oznamují spolupráci v rámci strategické dohody o společném marketingu.
propagace 01. září 2023 - 31. prosince 2023
Ve společnosti Eppendorf si uvědomujeme klíčovou roli, kterou hrají plastové spotřební materiály v laboratoři. Zároveň jsme si vědomi, že vyvážení požadavků moderní vědy s péčí o životní prostředí je klíčovou výzvou pro řízení laboratoří v oblasti přírodních věd. Proto se řídíme zásadou "Reduce, Reuse, Recycle", kdykoli a kdekoli je to možné, a stále více spoléháme na používání surovin na biologické bázi.

Jednokanálové pipety Eppendorf Xplorer® a Xplorer plus byly certifikovány značkou ACT® sp...

Vzhledem k tomu, že výzkum a vývoj je časově náročné odvětví, existuje neustálá potřeba digitální...