Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER podporuje TenneT se stejnosměrným připojením - Offshore platforma DolWin kappa úspěšně nainstalována

Winterbach, Německo - 7. listopadu 2023

U pobřeží Dolního Saska byla v rámci projektu společnosti TenneT DolWin6 na připojení k síti úspěšně instalována mořská plošina DolWin kappa. V budoucnu bude transformovat Střídavý proud (AC) ze tří větrných elektráren ze 155 kV na 362 kV a poté na stejnosměrný proud (DC) 320 kV a následně jej přenese na pevninu prakticky beze ztrát. Platforma je první, která má pro tento účel dva plynem izolované rozváděče (GIS). Tomu předcházelo úspěšné vysokonapěťové testování VN instalace společností PFISTERER ve španělském Cádizu Cádiz. Provozovatel přenosové soustavy TenneT spoléhá také na zásuvné vnitřní vysokonapěťové armatury CONNEX z produktové řady PFISTERER CONNEX pro DolWin kappa.

Celkově je DolWin6 již 13. přípojkou k pobřežní síti od společnosti TenneT v Německu. Tento provozovatel přenosové soustavy je lídrem v oblasti offshore v Evropské unii. Nové připojení o výkonu 900 MW bude dodávat obnovitelnou větrnou energii ze Severního moře teoreticky pro více než milion domácností a dále tak posílí bezpečnost dodávek v Německu a Evropě. Společnost PFISTERER podporuje projekt a generálního dodavatele SIEMENS Energy pověřeného výstavbou platformy - od komplexních inženýrských a plánovacích služeb až po dohled nad instalací kabelů. Společnost PFISTERER pak převzala instalaci vysokonapěťových armatur a závěrečné vysokonapěťové zkoušky celé kabeláže VN. Mimo jiné bylo instalováno přibližně 200 konektorů CONNEX velikosti 6-S, objímek z epoxidové pryskyřice a propojovacích krabic od společnosti PFISTERER pro trvalý bezpečný přenos energie.


První plynem izolovaný rozváděč pro přenos stejnosměrného proudu
Poprvé má konvertorová platforma DolWin kappa dva systémy GIS - jeden pro stranu střídavého proudu (AC) a druhý pro stranu stejnosměrného proudu (DC) podmořského kabelového spojení na pevnině. To přináší značné prostorové výhody v rámci platformy. Společnost PFISTERER nejprve vypočítala proudovou zatížitelnost a energetické zatížení různých kabelových propojení - od připojení větrné farmy uvnitř plošiny přes GIS na úrovni 155 kV k transformátoru a odtud k druhému GIS na straně 362 kV DC. Společnost PFISTERER tak byla schopna poskytnout podporu při návrhu a výběru vnitřní kabeláže, stejně jako při časově optimalizovaném plánování všech instalačních procesů. Společnost PFISTERER dohlížela a dokumentovala instalaci kabelů na místě, a to jak v Cádizu, tak na moři v Severním moři, a poté koordinovala a prováděla instalaci VN konektorů a spojů z epoxidové pryskyřice. Na základě dosavadních zkušeností s projekty v segmentu offshore plošin byly pracovní postupy pokládky kabelů optimalizovány a přizpůsobeny náročnosti projektu.
Díky tomu se podařilo zvládnout složitou logistiku a napjatý harmonogram projektu. PFISTERER podporuje TenneT s DC připojením - úspěšně nainstalovaná offshore plošina DolWin kappa.

VN zkouška přes noc
Závěrečná vysokonapěťová zkouška zajišťuje integritu systémů na napěťových úrovních 155 kV a 362 kV po dokončení všech instalací na pevnině . Aby tyto testy nebránily dalším pracím na plošině, byly provedeny v noci. Pro přivedení zkušebního napětí byl k plošině zkušebním kabelem připojen mobilní zkušební přívěs s průchodkou PFISTERER a plynem izolovaným kolenovým spojem. Tým PFISTERER také vytvořil vhodné připojení pro 362 kV GIS v místnosti měniče na plošině. Klouby a kabely musely být také několikrát přemístěny, aby bylo možné otestovat všechny tři fáze. Nakonec byla plošina předána v březnu 2022. V srpnu 2022 se vydala na cestu přes Rotterdam do Severního moře, kde byla instalována 45 km od pobřeží.

Úspěšné propojení kabelů na volném moři
Pro zvýšení redundance a bezpečnosti sítě bude DolWin kappa na moři propojena se sesterskou platformou DolWin beta. Stejně jako v případě projektu DolWin gamma jej společnost PFISTERER realizovala pomocí mostního spojení Feltoflex 155 kV. Mezi oběma plošinami byly nataženy přibližně 2 kilometry kabelů, které byly propojeny pomocí spojů z epoxidové pryskyřice a konektorů CONNEX. Kromě instalace na moři se společnost PFISTERER podílela také na závěrečném testování kabelových spojů VN.

Společnost TenneT se při svých projektech na moři dlouhodobě spoléhá na bezpečné a osvědčené VN spojky CONNEX od společnosti PFISTERER. Používají se v síťových přípojkách DolWin alpha, DolWin beta, DolWin gamma a DolWin epsilon a na pobřežních plošinách i na několika satelitních plošinách. Společnost Siemens Energy je generálním dodavatelem odpovědným za výstavbu plošiny DolWin kappa. Skupina PFISTERER poskytovala podporu prostřednictvím svých místních týmů a poboček ve Španělsku, Německu a Švýcarsku.

Více novinek.


Winterbach, Německo - 6. února 2024 - Systém zásuvných spojů CONNEX od společnosti PFISTERE...

Čestným předsedou dozorčí rady SE se stává Karl-Heinz Pfisterer.

Winterbach, Německo - 15. června 2023 -

Společnost Pfisterer, přední dodavatel řešení pro...

Distribuce a přenos energie patří již téměř 100 let k hlavním kompetencím společnosti PFISTERER....

Od začátku roku je Küssnacht am Rigi novým centrálním místem pro našich přibližně 160 zaměstnanců ve Švýcarsku. Pro skupinu PFISTERER, která má ve Švýcarsku své kořeny již desítky let, to znamená začátek nové éry: v Küssnachtu spojujeme naše divize, které dříve sídlily v Malters a Altdorfu, do nového centrálního technologického a prodejního centra.