Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

22.12.2023 01:12

Bezpečnostní tlumiče nárazů

Specialisté na nouzové zastavení oslavují premiéry ve filmu a televizi

Stále rychlejší sledování záběrů, stále vyšší rozlišení obrazu: s rozvojem digitální filmové technologie ve studiích produkčních společností a vysílacích společností se zvyšují požadavky na kvalitu a bezpečnost zařízení. Jeden z lídrů na trhu jeřábů, vozíků a sledovacích systémů neriskuje a sází na hydraulické bezpečnostní tlumiče nárazů jako jednu ze součástí své brzdné technologie.

"Pevná opora na každé scéně" je příslibem kvality od společnosti Egripment, celosvětově působící společnosti, která se specializuje na technické vybavení filmových a televizních týmů a odpovídající služby. Specialisté na studiovou techniku z Nizozemska podporují kombinaci špičkové technologie a poprodejních služeb doživotní zárukou na své vozíky a jeřáby. Není proto divu, že řešení společnosti Egripment lze nalézt na mnoha přehlídkách a akcích, v interiérech i na venkovních scénách. Společnost například dodává dráhy pro pozemní i závěsné konstrukce a odpovídající dálkově ovládané panenky, které jsou nezbytnou součástí programu filmových a televizních produkcí na přehlídkách pod širým nebem, v halách a studiích nebo na koncertech a také na sportovních akcích včetně olympijských her.
.

Rychle a zběsile

Kromě kvality a podpory nabízí Egripment ještě jedno velké plus: technické know-how, které vychází z více než 40 let praktické práce v oboru. Vyplývá z každodenních kontaktů s kameramany, štáby, operátory a techniky, kteří pracují na

neustále vyšší profesionální úrovni. Ve spojení se zkušenostmi z terénu věnuje společnost Egripment velkou pozornost designu a inovacím. Spolu s průběžnými konzultacemi tak společnost zajišťuje, aby výrobky vyhovovaly potřebám všech filmových trhů. Výsledkem je vývoj sofistikované řady jeřábů Egripment, vozíků, dálkově ovládaných kamerových hlav a různých sledovacích systémů.

Rick Velthof, globální obchodní manažer společnosti Egripment, vysvětluje: "Kromě vysoké kvality očekávají naši zákazníci od našich řešení také vysokou spolehlivost, což dokládáme například doživotní zárukou." Požadavky kladené na konstrukce společnosti Egripment ilustruje tímto srovnáním: "Zatímco ještě nedávno bylo možné ukončovat sledovací záběry elektronicky řízenými zarážkami a dálkově ovládaný kamerový vozík na kolejnicovém systému v koncových polohách zajistit pomocí gumových nárazníků, dnešní rychlosti ve studiích nebo při sportovních přenosech jsou pro tento typ bezpečnostního prvku příliš vysoké. Dalším případem je dosažitelné rozlišení, které je již 8K." Takto vysoké technické prvky vyžadují, aby současná studiová a záznamová technika byla před použitím velmi přesně kalibrována a aby byla po celou dobu výroby zachována stejně vysoká úroveň kvality dat. Rick Velthof: "Za těchto podmínek si málokterá produkce může dovolit strávit spoustu času rekalibrací kamery a dolly, které se v důsledku nesprávné obsluhy nebo náhlého výpadku proudu rozbily o gumové nárazníky a pak se odrazily zpět. Dostat toto duo zpět do souladu s ostatním vybavením, jako jsou řídicí monitory a osvětlovací systém, může v jednotlivých případech trvat až tři dny."

Takovéto nepřijatelné prostoje v obrazové oblasti jsou jedním aspektem pro větší nároky na bezpečnost, dalším je zvuková stránka filmové techniky, protože brzdné pohyby mnoha servomotorů a zejména gumových nárazníků jsou všechno, jen ne tiché a mohou rušit zvukaře při jejich práci. Největší starostí je však zabránit ještě nákladnějším škodám, pokud dojde k vážnému poškození vozíku a kamery při havárii na konci dráhy. "Náš systém Generic Track System je dálkově ovládaný kamerový systém o hmotnosti až 80 kg, který se pohybuje po kolejích o šířce 40 cm maximální rychlostí 3 m/s na maximální délce 50 m a umožňuje i zatáčení. Pokud na konci takové dráhy dojde ke skutečné havárii, může se škoda jen na kameře vyšplhat na více než 100 000 eur," uvádí Rick Velthof. Aby se tomuto typu nehody na natáčení předešlo, tým Egripment se podrobně seznámil s trhem bezpečnostních produktů v oblasti lineární techniky a dozvěděl se o společnosti ACE Stoßdämpfer GmbH z německého Langenfeldu, která se specializuje na průmyslovou tlumicí techniku. Pozornost společnosti Egripment vyvolala jednak online prezentace a široká nabídka řešení pro řízení pohybu na adrese www.acecontrols.co.uk a také na stránkách www.ace-ace.nl/ v nizozemštině. Na druhé straně je to také díky osobní přítomnosti obchodního týmu ACE v Nizozemsku.


Last Man Standing

Společnost ACE Controls Inc. založená před 60 lety nedaleko Detroitu v Michiganu v USA je nejen vynálezcem nastavitelných tlumičů a stále současným technologickým lídrem, ale také podnikem, který je od roku 2016 součástí skupiny Stabilus Group, a to jako celosvětově působící vývojář a dodavatel průmyslových tlumičů. ACE Stoßdämpfer GmbH, dceřiná společnost se sídlem v Německu pro Evropu, pokrývá trh prostřednictvím distributorů a také týmu prodejních inženýrů. V tomto konkrétním případě, stejně jako u mnoha jiných aplikací předtím, byli Ralf Küppers a Han Titulaer jako zástupci společnosti ACE v zemích BeNeLuxu doslova nejblíže. Rick Velthof ze společnosti Egripment: "Kromě dobrého dojmu, který jsme měli již podle holandské domovské stránky společnosti ACE, Ralf Küppers rychle reagoval a byl ochoten nás v krátké době navštívit, a tak si stavbu prohlédl přímo na místě a nabídl nám dokonale vyhovující řešení hydraulického tlumení."

V severoholandském Nederhorstu den Berg, který se nachází v bezprostřední blízkosti města Hilversum, mezinárodně známého svou televizní a rozhlasovou stanicí, se Ralf Küppers díky technikům společnosti Egripment seznámil s jejich různými kolejovými systémy a vozíky, jakož i se zmíněnými klíčovými údaji, pokud jde o hmotnost, rychlost a trasu, kterou je třeba na kolejových systémech projet. "Jako sportovní fanoušek, který již viděl moderní dálkově ovládané kamery v provozu, například při plaveckých závodech, jsem jel do Egripmentu s hrubou představou o výkonu lineární technologie a odpovídajícím potřebném zpomalovacím výkonu. V praxi však v mnoha televizních stanicích, například při herních pořadech nebo živých přenosech s několika rychle se pohybujícími lidmi nebo při koncertech, dosahují panenky rychlosti přes 50 km/h. Díky tomu jsem si uvědomil, že v tomto případě musí být vše plynulé a bezhlučné v případě nouzového zastavení - a také opravdu rychlé." V souladu s tím použil návrhový software od společnosti ACE, www.acecontrols.co.uk/uk/sizing/safety-products/online-calculation.html, zadal klíčové údaje o hmotnosti, rychlosti a vzdálenosti a navrhl zkušební instalaci dvou bezpečnostních tlumičů SCS33-25EU vždy na konci konstrukce dráhy postavené pro zkušební účely dříve. Tyto hydraulické strojní prvky, které jsou určeny výhradně pro úkoly nouzového zastavení s životností až 1 000 cyklů plného zatížení, spolehlivě poskytují své služby v tisících průmyslových aplikací, doslova jako poslední muž na ochranu liniových staveb. Slouží také jako jakýsi mechanický airbag pro citlivé komponenty, jako jsou sáně a k nim připevněné konstrukční díly, když jsou zrychlovány na dráze a v nejhorším případě musí být po dopadu do koncové polohy okamžitě a bez zpětného rázu zpomaleny na 0 km/h. S takovými vavříny si byl Ralf Küppers jistý, že bezpečnostní síly jeho firmy, které již prokázaly své kvality při nesčetných mimořádných událostech a kterým nejsou cizí portály a dopravníkové systémy, zpracovatelská centra nebo montážní stroje po celém světě, obstojí i při premiéře ve filmovém a televizním průmyslu.


Silent Movie

Bezpečnostní prvky, z nichž každý váží 0,5 kg, lze díky jejich kompaktní konstrukci o rozměrech M33x1,5 a průběžnému závitu rychle integrovat do konstrukce a díky vnějšímu tělu z tmavé kalené oceli dobře vypadají v antracitově zbarveném prostředí zařízení filmových scén. "Aby se zvýšila flexibilita a toto řešení nouzového zastavení se ještě lépe přizpůsobilo specifickým podmínkám zákazníka na staveništi, jsou tlumiče SCS33-25EU u společnosti Egripment namontovány do univerzálně nastavitelných upínacích pouzder. Tímto způsobem plní funkci šetrného zastavení vozíků na konci pojezdu a zároveň snižují poškození a vibrace na minimum. Zvláštností univerzálně nastavitelných upínacích pouzder je však to, že při určování trasy dráhy lze snadno instalovat mezizastavení a v zásadě lze zajistit nekonečně dlouhé dráhy," informuje o dalším průběhu spolupráce Ralf Küppers. Se zdvihem 23,2 mm pracují samonastavitelné bezpečnostní tlumiče s pravidelnou absorpcí energie až 310 Nm na zdvih v případě nárazu vozíku. To znamená, že při stanovených hodnotách maximální hmotnosti 80 kg a rychlosti jízdy 3 m/s v případě nouzového zastavení spotřebují 100 % energie bez zpětných účinků a vzniklé teplo vydají do okolí prostřednictvím ocelového vnějšího tělesa. Jelikož jsou hydraulické tlumiče díky popsaným hlavním výhodám pro nouzové zastavení aktuálnější pro požadavky moderní filmové techniky na natáčení, nabízejí další výhodu oproti dříve používaným gumovým tlumičům: Vyvíjejí také menší opěrné síly na koleje při nárazu, tj. při nárazu zrychlených hmot na součást. Po instalaci řešení společnosti ACE se v Egripmentu již nevyskytovalo ohýbání konstrukce kolejí při brzdění. Tým kolem Ricka Velthofa získal od zákazníků dobré ohlasy na zvýšení bezpečnosti a další možnosti využití technologie hydraulického tlumení. Své přednosti ukazuje nejen při plném pohybu kamery a maximální rychlosti 0,5 m/s, ale přesvědčuje i na opačném konci rychlostního rozsahu v tom, že bezpečnostní tlumiče lze protlačit jejich zdvihem při rychlosti plížení minimálně 0,02 m/s. Za těchto podmínek klade tlumič minimální odpor dotýkajícím se hmotám a nedochází k žádnému brzdnému účinku, takže tým na place může dálkově ovládanou panenkou pohybovat proti tlumičům téměř zpomaleně a ukončit pohyb kamery velmi jemně a velmi tiše. Při dnešní často automatizované technice a vysoké citlivosti na hluk ve studiu je to další výhoda ve srovnání s tlumiči předchozí generace.





Více novinek.

Digitalizace a štíhlý přístup k řízení jsou v mnoha firmách považovány za vítanou zeštíhlovací kú...

Při testování invalidních vozíků hrají výrobci...

Pokud jde o technologii průmyslového tlumení, je společnost ACE jedním z prvních kontaktů pro většinu konstruktérů a projektantů na celém světě. Ať už mají odborníci v těchto dnech jakékoliv dotazy, společnost ACE je vždy rychle zodpoví, ať už online, nebo prostřednictvím osobního kontaktu na místě.

V konstrukci invalidních vozíků je mnoho prostoru pro zlepšení. To dokazuje jednonápravový vozík...

Úleva při manipulaci a přestavbě: univerzální šroubovák s plynovou tažnou pružinou a strukturálními tlumiči od společnosti ACE