Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

Komponenty ACE podporují uchopovače polotovarů při přepravě v procesu tváření plechu

Přeprava plechových polotovarů: průmyslové plynové tažné pružiny ACE odlehčují uchopovače polotovarů

Pomocí manipulačních zařízení lze zajistit bezpečné a šetrné zvedání a přepravu plechových polotovarů pro automatizované procesy. Každé procento menšího množství plechového odpadu může přinést úspory až 1 milion eur při tváření a stříhání. Za účelem zvýšení bezpečnosti v nové konstrukci uchopovače polotovarů pro automobilový průmysl spojili své síly dva známí dodavatelé střední velikosti.


V kovozpracujícím průmyslu se dodavatelům systémů podařilo nabídnout řezání bez použití nástrojů při zpracování plechu. K tomuto účelu se používají lasery, které řežou přímo z kontinuálně probíhajících ocelových nebo hliníkových svitků. Tím se zvyšuje ziskovost v lisovně. Například díky CNC programování lze dosáhnout vysoké flexibility při současné úspoře materiálu až 10 %. Kromě toho odpadá kompletní námaha při přepravě, skladování a údržbě řezných nástrojů, které mohou vážit až 40 tun. Dodavatelé nyní dodávají snadno instalovatelné systémy, které umožňují výrobu polotovarů i v menších halách a lisovnách. V porovnání s konvenčními výrobními procesy založenými na nástrojích to přináší vysoké úspory.


Speciální stroje pro tváření plechů

Aby tyto výhody nebyly během výrobního procesu popřeny, spolupracují kovozpracující firmy se specializovanými partnery, kteří dokáží rychle a spolehlivě dodat speciální řešení ve vysoké kvalitě. Jednou z takových společností je Nordgreif GmbH, kde se vše točí kolem zvedání a přepravy těžkých břemen. Jak ukazuje tato aplikace, třicetiletá úspěšná historie by byla nemyslitelná bez zkušených inženýrů a individuálních návrhů v centrále v Schenefeldu u Hamburku. Nabídka řešení zahrnuje kleště, chapadla, traverzy i otočná zařízení s mechanickým, elektrickým nebo hydraulickým pohonem.

Rostoucí automatizace v automobilovém průmyslu vyžaduje nová řešení i v oblasti manipulace s břemeny. To vede ke zvýšení efektivity a rychlosti probíhajících výrobních procesů, při nichž se plechové polotovary nejprve vyrazí ze svitku a poté se ukládají na speciální palety. Tyto palety jsou pak pomocí uchopovače polotovarů přepravovány k lisům, kde jsou opět odděleny a pod tlakem tvarovány do požadovaného tvaru. Při přepravě mastných polotovarů je hladký povrch zvláštním požadavkem na řešení uchopovače. Z tohoto důvodu jsou řešení Nordgreif vybavena speciálním přidržovacím zařízením: To drží stoh polotovarů velmi pevně pohromadě a bezpečná přeprava je vždy zaručena.


Průmyslové plynové pružiny hledané pro 10tunový speciální stroj

Aby bylo možné zajistit bezproblémovou výrobu pro koncového zákazníka, spolupracuje společnost Nordgreif s mezinárodně uznávaným specialistou na tlumicí řešení všeho druhu, společností ACE Stoßdämpfer GmbH. Dlouholetá spolupráce je úspěšná, protože obě společnosti přistupují k projektům podobným způsobem: Vycházejí z kvalitního a rozsáhlého sortimentu výrobků a díky svým odborným znalostem jsou schopny dále vyvíjet řešení na míru a v případě potřeby také navrhovat nové výrobky. Takovým případem je současná generace chapadel na prázdno. Úkolem bylo zajistit silovou podporu výškově nastavitelného stolu při jeho zvedání do horní koncové polohy. Stůl je vybaven nůžkovým zdvihem a krokovým mechanismem a je zodpovědný za upevnění stohů polotovarů. Zabraňuje sklouznutí polotovarů a v nejhorším případě jejich pádu. To by vedlo nejen k přerušení pracovních procesů, ale také k nákladnému poškození citlivých plechových polotovarů. Stůl o hmotnosti 2 000 kg lze zatížit polotovary o hmotnosti až 8 000 kg. Pro bezpečné upevnění břemene bylo jedním z řešení společnosti Nordgreif zvednout stůl poté, co na něj byl umístěn uchopovač, pomocí čtyř výkonných, horizontálně uspořádaných plynových tažných pružin, které uvolnily polotovary. Při zvedání uchopovače polotovarů musí být možné rychle a kontrolovaně pohybovat nastavovacím stolem směrem dolů, aby byly polotovary zajištěny. Aby bylo možné tyto operace co nejlépe podpořit, museli specialisté společnosti ACE překonat několik výzev. Při maximálním zatížení polotovarů osmi tunami musely být zvolené plynové pružiny jednak výkonnější než komerčně dostupné modely, které se vyskytují na kapotách, poklopech a víkách, kde umožňují řízené držení, zvedání nebo spouštění za účelem podpory síly lidských svalů. Na druhé straně musí být přesně nastavitelné, aby umožňovaly přesně požadovaný pohyb a rychlost stolu. Další požadavek: Ačkoli společnost ACE poskytuje pro většinu řešení také výpočtový program online, s jehož pomocí je v pěti jednoduchých krocích navržena a dodána správná plynová pružina, v této aplikaci tento typ rychlého a přesného určení vhodných modelů nepřicházel v úvahu vzhledem k faktorům, které bylo třeba zohlednit, jako jsou kladky a hmotnost při spouštění.

Technologie ventilů od společnosti ACE se ukázala být řešením

Souhrn těchto požadavků poskytl společnosti ACE příležitost prokázat nejen kvalitu svých výrobků, ale také kvalitu svého servisního týmu. Především společnost ACE dodala čtyři průmyslové plynové tažné pružiny typu GZ-28-600-DD-1200N s maximální tažnou silou 1 200 N. Přestože si to konstrukční tým společnosti Nordgreif přál, v praxi se ukázalo, že to nemůže vyvolat požadované spuštění stolu, jak bylo zamýšleno, ani nelze dosáhnout požadovaného odlehčení při zvedání. Plynové pružiny byly s ohledem na tahové síly předimenzovány. Z tohoto důvodu se Kai Boelingen, odborník odpovědný za technický prodej v regionu ve společnosti ACE, vydal do Schenefeldu, aby společně s týmem Nordgreifu vstoupil do testovací fáze, kterou popisuje jako "oťukávání". Technici přitom využili zvláštní vlastnost těchto asistenčních řešení, která fungují bez externího zdroje energie. Jejich tažnou sílu lze dodatečně plynule snížit na požadovanou hodnotu pomocí ventilu. Po pečlivém vypuštění dusíku se ukázalo, že při síle 800 N u každého z komponentů umístěných vedle sebe na obou stranách konstrukce jsou síly zvoleny tak vhodně, že se stůl může pohybovat dolů rychle, ale kontrolovaně. Současně se při zvedání díky kombinovaným silám 3 200 N výrazně sníží mrtvá hmotnost chapadla, takže pohyb do horní koncové polohy probíhá podle potřeby.

Aby mohlo ještě více konstruktérů využívat výhod těchto výkonných strojních prvků, jsou u společnosti ACE na vyžádání k dispozici speciální verze a také široká nabídka příslušenství a spojovacích dílů. Kromě toho jsou pro aplikace s přísnými hygienickými předpisy, jako je například lékařská a potravinářská technika, k dispozici také varianty plněné speciálními oleji, které lze dodat v nerezovém provedení a také s tlumením koncové polohy. Pokud to okolní podmínky vyžadují, je společnost ACE schopna ještě více rozšířit přípustný teplotní rozsah od -20 °C do 80 °C. Tento typ přizpůsobení však nebyl kritériem úspěchu nové generace chapadel pro slepé nářadí ve společnosti Nordgreif. Také díky přesně nastaveným silám průmyslových plynových tažných pružin od společnosti ACE, které spolehlivě fungují v každém transportním procesu, jsou automatizované pracovní procesy u koncových zákazníků bezproblémové, a to i přes někdy mastné povrchy, takže nákladné zmetky polotovarů jsou vzácným zbožím.

Více novinek.

Ve švýcarském vědeckém centru Technorama nabízí 500 exp...

Sportovní vědci při svých návrzích používají tak&eacute...

Přeprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od společnosti Biontech/Pfizer představuje skutečnou...

Vedle softwaru pro dimenzování a dat CAD a simulací nabízí nyn...

Společnost ACE Stoßdämpfer GmbH nyní nabízí konstruktérům...

Stejně jako jsou kaskadéři pro filmové hvězdy, jsou strukturální tlumiče TUBUS pro drahé filmové...