Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

28.09.2023 00:09

Společnost PFISTERER vyvinula pro společnost TenneT první univerzálně připojitelné řešení pro opravy podmořských kabelů do 170 kV na světě


Winterbach, Německo - 26.09.2023 -

Provozovatel přenosové sítě TenneT pověřil společnost PFISTERER vývojem univerzálního opravného pouzdra pro podmořské kabely. Toto univerzální řešení je určeno k rychlým a efektivním opravám poruch kabelů, které se vyskytnou, s minimálními nároky na skladování - zcela nezávisle na konstrukci nebo výrobci použitých kabelů. Je to celosvětově poprvé, kdy bylo takové řešení realizováno. Pro provozovatele přenosové soustavy to vytváří zcela nové možnosti pro ukládání a opravy podmořských kabelů.

TenneT provozuje více než třicet podmořských kabelových plošinových přípojek 155 kV a 220 kV AC v Severním moři u německého a nizozemského pobřeží, které přenášejí elektřinu z obnovitelných zdrojů z větrných elektráren na moři na pevninu. za posledních 15 let bylo pro podmořské kabelové přípojky použito mnoho různých typů kabelů s různými průřezy vodičů a od různých výrobců kabelů. Aby bylo možné opravit případné poruchy kabelu, jsou pro každou konkrétní přípojku skladovány rezervní kabely, opravné objímky speciálně pro použitý kabel a náhradní díly. To vyžaduje mnoho skladovacích prostor a manipulace s nimi je velmi složitá.

Bezpečnost v případě poškození díky zjednodušené správě skladování
Aby se snížila složitost manipulace a skladování na minimum a zároveň byla společnost PFISTERER optimálně vybavena pro případy poškození, byla společností TenneT pověřena vývojem univerzálního opravného rukávce. Ta umožňuje spojení zcela odlišných kabelů. Bez ohledu na vlastnosti, jako je výrobce kabelu, materiál a průřez vodičů, lze poruchy na podmořských kabelech opravit rychle a efektivně. "Univerzální konstrukce nám umožňuje používat jedinou opravnou objímku pro všechny podmořské kabely s minimální potřebou náhradních dílů. Díky tomu můžeme výrazně zlepšit správu našich zásob a jsme dobře připraveni na případné případy poškození," vysvětluje Dirk Hansen, projektový manažer pro opravy kabelů ve společnosti TenneT.

Univerzální řešení pro opravy podmořských kabelů do 170 kV od společnosti PFISTERER
Řešení je založeno na zásuvném pouzdru z epoxidové pryskyřice do 170 kV z produktové řady Connex společnosti PFISTERER. Tato technologie se již používá na mnoha větrných a ropných plošinách na moři jako spojení mezi kabelem plošiny a exportním kabelem. Je také hojně využívána dodavateli energie v pobřežním sektoru jako univerzální rezerva pro rušení. Kromě kompaktní a robustní konstrukce zaujme zejména rychlostí instalace. Společnost PFISTERER je dosud jediným výrobcem zásuvných spojů z epoxidové pryskyřice do 170 kV. "Jsme průkopníky světově první koncepce opravy spojů střídavých podmořských kabelů v sektoru offshore jako zásuvné řešení. Naše spoje z epoxidové pryskyřice jsou zde klíčovou součástí. Díky své zásuvné technologii umožňují rychlou a efektivní opravu kabelů různých typů," vysvětluje Vukašin Basara, senior produktový manažer a projektový manažer tohoto projektu. kromě vývoje a návrhu opravných spojů zakázka zahrnuje také provedení typových zkoušek pro mechanickou a elektrickou kvalifikaci výrobku.
"S portfoliem výrobků Connex jsme jako průkopník na trhu s produkty pro pobřežní plavbu ukázali, jak rychle a snadno lze připojit pobřežní plošiny pomocí zásuvných vysokonapěťových armatur. Nyní chceme tento koncept využít speciálně pro podvodní aplikace," zdůrazňuje Vukašin Basara.

Univerzální opravná objímka pro podmořské kabely do 245 kV
Kromě varianty do 170 kV vyvíjí společnost PFISTERER také univerzální opravnou objímku do 245 kV pro TenneT. koncepce spočívá v tom, že bude navržena z komponentů, které jsou co nejvíce podobné řešení pro 170kV. Důraz je kladen také na centrální spojovací těleso pro všechny kabelové konstrukce, které může spojovat různé průřezy a geometrie vodičů. Doba trvání projektu pro vývoj a stavbu prototypu je plánována do konce roku 2024.


O společnosti PFISTERER
V roce 1921 založil Karl Pfisterer ve Stuttgartu továrnu na speciální elektrotechnické výrobky s cílem zlepšit svět přenosu elektrické energie. Koncern PFISTERER sleduje tento požadavek na kvalitu a technologickou špičku již více než 100 let. Dnes je PFISTERER jedním z předních světových specialistů a dodavatelů systémů pro energetickou infrastrukturu - s kompletním sortimentem kabelových armatur, technologií nadzemního vedení a komponentů v celém přenosovém řetězci od výroby energie až po její spotřebu. Díky nejmodernějším výrobním procesům a 1 200 zaměstnancům v 19 mezinárodních pobočkách a 5 závodech společnost PFISTERER nejen propojuje elektrické sítě dneška a zítřka, ale také významně přispívá k udržitelné a bezpečné energetické infrastruktuře.

O společnosti TenneT
Společnost TenneT je předním evropským provozovatelem rozvodných sítí. Usilujeme o bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny - 24 hodin denně, 365 dní v roce. Pomáháme utvářet energetickou transformaci - pro udržitelnou, spolehlivou a cenově dostupnou energetickou budoucnost. Jako první provozovatel přeshraniční přenosové soustavy plánujeme, budujeme a provozujeme téměř 25 000 km dlouhou vysokonapěťovou a velmi vysokonapěťovou síť v Nizozemsku a velké části Německa a umožňujeme fungování evropského trhu s energií pomocí našich 17 propojovacích vedení do sousedních zemí. S obratem 9,8 miliardy eur a celkovými aktivy ve výši 41 miliard eur jsme jedním z největších investorů do národních a mezinárodních elektrických sítí na souši i na moři. Našich 7 400 zaměstnanců ze sebe každý den vydává to nejlepší a v souladu s našimi hodnotami odpovědnosti, odvahy a propojení zajišťuje, že se více než 43 milionů koncových spotřebitelů může spolehnout na stabilní dodávky elektřiny. Společně osvětlujeme cestu vpřed

Více novinek.


Winterbach, Německo - 6. února 2024 - Systém zásuvných spojů CONNEX od společnosti PFISTERE...

Winterbach, Německo - 7. listopadu 2023

U pobřeží Dolního Saska byl...

Čestným předsedou dozorčí rady SE se stává Karl-Heinz Pfisterer.

Winterbach, Německo - 15. června 2023 -

Společnost Pfisterer, přední dodavatel řešení pro...

Distribuce a přenos energie patří již téměř 100 let k hlavním kompetencím společnosti PFISTERER....

Od začátku roku je Küssnacht am Rigi novým centrálním místem pro našich přibližně 160 zaměstnanců ve Švýcarsku. Pro skupinu PFISTERER, která má ve Švýcarsku své kořeny již desítky let, to znamená začátek nové éry: v Küssnachtu spojujeme naše divize, které dříve sídlily v Malters a Altdorfu, do nového centrálního technologického a prodejního centra.