Katalog

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

05.05.2023 01:05

Hřídelové spojky od společnosti norelem

Od jednoduchých pohonů po složité polohovací pohony

Přesný přenos krouticího momentu, tlumení vibrací a řízení pohybu - spoje norelem jsou univerzální a dostupné v různých provedeních. Patří mezi ně kovové vlnovcové spojky, elastomerové drápkové spojky, pružinové tyčové spojky, křížové posuvné spojky a tuhé spojky.

Hřídelové spojky spojují dva hřídele a přenášejí otáčivé pohyby a točivé momenty z hnacího hřídele na hnaný hřídel. Hřídele jsou spojeny tuhým nebo pružným spojem. Lineární spojení hřídelů se většinou realizují pomocí pružných hřídelových spojek. Hřídelové spojky se používají také k vyrovnávání axiálních a radiálních nesouosostí a úhlových chyb hřídelů a k tlumení vibrací a rázů.

Použití noelových spojek

Hřídelové spojky se používají v nejrůznějších oblastech a provedeních: od jednoduchých pohonů v obráběcích, balicích a textilních strojích až po složité polohovací pohony v řídicí a regulační technice. Dělí se na dvě funkční oblasti. Na jedné straně jsou aplikace, v nichž jde především o přenos točivého momentu a výkonu, např. v čerpadlech, dopravníkových systémech a míchadlech. Na druhé straně existují aplikace pro řízení polohy a pohybu, které mají přenášet rotační pohyby přesně a s polohovou přesností, např. v servomotorech a krokových motorech pro lineární osy.

Dostupná provedení

Norelem nabízí hřídelové spojky jako kovové vlnovcové a elastomerové drápkové spojky a také pružinové tyčové, křížové a tuhé spojky. Volba provedení závisí především na přenášeném výkonu a na vyvažovaném spojení. Důležitým faktorem je také typ montáže. Existují například provedení s upínacími náboji a odnímatelnými upínacími náboji, které jsou v případě tuhých spojek drážkované a dělené. Spojky s odnímatelnými, dělenými upínacími náboji lze montovat radiálně. Při montáži nebo výměně spojky není nutné demontovat hřídel a pohon.

Hřídelové spojky jsou téměř bezúdržbové. Pouze v případě elastomerových drápkových spojek podléhají polyuretanové hvězdice spojek opotřebení vlivem stárnutí a zatížení. Hvězdice však lze snadno vyměnit, aniž by bylo nutné vyměnit celou spojku.

Kovové vlnovcové spojky jsou vyrobeny z nerezové oceli a hliníku, přičemž kovový vlnovec je vyroben z nerezové oceli a náboj z hliníku a nerezové oceli. Spojky se montují s upínacími náboji nebo s odnímatelnými upínacími náboji. Jsou k dispozici pro průměry hřídelí od 3 do 70 mm a přenášejí krouticí momenty od 0,5 do 1500 Nm.

Elastomerové drápkové spojky jsou vyrobeny z hliníku a nerezové oceli, spojovací hvězda je z polyuretanu. Montáž se realizuje prostřednictvím upínacích nábojů nebo odnímatelných upínacích nábojů. Elastomerové drápkové spojky norelem jsou k dispozici pro průměry hřídelí od 3 do 60 mm. Mohou přenášet krouticí momenty od 0,7 do 525 Nm.

Pružinové tyčové spojky jsou vyrobeny z hliníku a nerezové oceli. Montují se prostřednictvím upínacích nábojů nebo odnímatelných upínacích nábojů. Pružinové tyčové spojky jsou určeny pro průměry hřídelí 3 až 35 mm a krouticí momenty 3 až 130 Nm.

Křížové kluzné spojky jsou vyrobeny z hliníku a lze je montovat na hřídele o průměru 3 až 14 mm prostřednictvím upínacích nábojů. přenášeny jsou krouticí momenty 1 až 7 Nm.

Tuhé spojky jsou vyrobeny z oceli a nerezové oceli. Způsob montáže je drážkový a dělený. Na hřídele o průměru 8 až 85 mm lze přenášet krouticí momenty 16 až 2250 Nm.

Více novinek.

norelem rozšiřuje svůj sortiment standardních dílů

závěsy norelem pro hliníkové profily

Závěsy se vyskytují všude tam, k...

Kamion plný inovací
Řešení pro bezchybné obrábění
Novinka od společnosti norelem: Lineární válečková vedení

30.10.2023 01:05

Inženýrský nováček 2023
Tři kandidáti v napínavém finále v Motku, vítězné týmy - powered by norelem